loadingHögtider med stort fokus på mat och ätande blir ofta utmanade för någon med ätstörning och deras anhöriga. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Högtider med stort fokus på mat och ätande blir ofta utmanade för någon med ätstörning och deras anhöriga. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Hälsa & Livsstil | Hälsa

Expertens råd: Undvik matkonflikt vid bordet

Petra Hedbom/TT

Julmat och gemenskap är drömmen för vissa men för den som lider av en ätstörning kan högtiden vara ren ångest. Hur ska man som anhörig agera när maten är ett problem?

– Försök undvika konflikter just vid julbordet, säger Pia Elofsson Varis på föreningen Frisk & Fri.

Alla behöver äta och mat i olika former finns omkring oss hela tiden, livet ut.

Ätstörningar

I Sverige beräknas drygt 200 000 personer lida av en ätstörning.

Anorexi (Anorexia nervosa): Innebär att man svälter sig själv och är livrädd för att gå upp i vikt. Trots att detta är den mest kända formen, utgör den endast cirka 10–15 procent av alla fall.

Bulimi (Bulimia nervosa): Innebär återkommande hetsätning som följs av försök att kompensera för matintaget, exempelvis genom kräkningar eller överdriven träning. Den drabbade är ofta normalviktig.

Hetsätningsstörning (BED): Påminner om bulimi med upprepade hetsätningsattacker, men utan det kompensatoriska beteendet. Detta är sannolikt den vanligaste ätstörningen och är ofta, men inte alltid, kopplad till övervikt.

Ospecificerad ätstörning (UNS): En samlingsdiagnos för de som har allvarliga ätstörningssymtom men inte uppfyller alla kriterier för en specifik diagnos. Detta är en mycket stor patientgrupp.

Undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID): Ett långvarigt begränsat ätande som kan medföra näringsbrist och/eller viktnedgång. Hos barn kan diagnosen också innebära avstannad viktökning/tillväxt. Personer kan uppleva ett starkt ointresse för mat, rädsla för till exempel kvävningar eller en överkänslighet för vissa lukter, smaker och konsistenser.

Den som har ätstörning eller som är närvarande till någon med ätstörning kan kontakta Frisk & Fri via chatt, telefon eller mejl. De har också stödgrupper och träffar på flera platser i landet.

Källa: Frisk & Fri och Socialstyrelsen

(TT)

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingHögtider med stort fokus på mat och ätande blir ofta utmanade för någon med ätstörning och deras anhöriga. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Högtider med stort fokus på mat och ätande blir ofta utmanade för någon med ätstörning och deras anhöriga. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Hälsa & Livsstil | Hälsa

Expertens råd: Undvik matkonflikt vid bordet

Petra Hedbom/TT

Julmat och gemenskap är drömmen för vissa men för den som lider av en ätstörning kan högtiden vara ren ångest. Hur ska man som anhörig agera när maten är ett problem?

– Försök undvika konflikter just vid julbordet, säger Pia Elofsson Varis på föreningen Frisk & Fri.

Alla behöver äta och mat i olika former finns omkring oss hela tiden, livet ut.

Ätstörningar

I Sverige beräknas drygt 200 000 personer lida av en ätstörning.

Anorexi (Anorexia nervosa): Innebär att man svälter sig själv och är livrädd för att gå upp i vikt. Trots att detta är den mest kända formen, utgör den endast cirka 10–15 procent av alla fall.

Bulimi (Bulimia nervosa): Innebär återkommande hetsätning som följs av försök att kompensera för matintaget, exempelvis genom kräkningar eller överdriven träning. Den drabbade är ofta normalviktig.

Hetsätningsstörning (BED): Påminner om bulimi med upprepade hetsätningsattacker, men utan det kompensatoriska beteendet. Detta är sannolikt den vanligaste ätstörningen och är ofta, men inte alltid, kopplad till övervikt.

Ospecificerad ätstörning (UNS): En samlingsdiagnos för de som har allvarliga ätstörningssymtom men inte uppfyller alla kriterier för en specifik diagnos. Detta är en mycket stor patientgrupp.

Undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID): Ett långvarigt begränsat ätande som kan medföra näringsbrist och/eller viktnedgång. Hos barn kan diagnosen också innebära avstannad viktökning/tillväxt. Personer kan uppleva ett starkt ointresse för mat, rädsla för till exempel kvävningar eller en överkänslighet för vissa lukter, smaker och konsistenser.

Den som har ätstörning eller som är närvarande till någon med ätstörning kan kontakta Frisk & Fri via chatt, telefon eller mejl. De har också stödgrupper och träffar på flera platser i landet.

Källa: Frisk & Fri och Socialstyrelsen

(TT)

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher / VD / ansvarig utgivare
Vasilios Zoupounidis
Ställföreträdande ansvarig utgivare
Aron Lamm
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025