Dom mot blind rättsaktivist ogiltigförklarad
Chen Guangcheng, den välkände människorättsaktivisten och advokaten från Shandongprovinsen i östra Kina. (Foto: Epoch Times)


Epoch Times har tidigare berättat om den blinde människoättsadvokaten Chen Guangcheng, som tidigare i år dömdes till ett flerårigt fängelsestraff i en rättegång som beskrivits som en parodi på rättvisa. Nu har en högre instans inte bara upphävt domen utan skickat tillbaka hela ärendet till den ursprungliga kommunala nivån och krävt att rättegången görs om, rapporterar Radio Free Asia.

Chen Guangcheng, en självlärd, blind advokat, som blivit mest känd för sitt försvar av kvinnor som utsatts för olika former av myndighetsövergrepp i samband med Kinas enbarnspolicy, dömdes till fyra år och tre månaders fängelse i augusti i år för att ha skadat allmän egendom och organiserat en mobb för att störa trafiken.

Det var kulmen på en trakasserikampanj från myndigheterna, som innefattat såväl husarrest som övervakning och fysiska attacker från inhyrda våldsmän, typiska maktmedel som kommunistpartiet även använt i liknande fall, exempelvis mot den nu fängslade advokaten Gao Zhisheng.

I samband med rättegången hindrades Chen Guangchengs advokater att företräda honom, bland annat genom att de arresterades för stöld. Släktingar och jurister har kallat rättegången olaglig och en hämndaktion från de lokala myndigheterna.

En av Chens advokater, Li Jingsong, sade att det här resultatet var det bästa tänkbara eftersom det inte bara upphäver domen mot Chen, utan också ogiltigförklarar hela rättsförfarandet. Han kallade det en seger, inte bara för försvaret, utan för alla som kämpar för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Kina, särskilt då det kom i ett nationellt och internationellt uppmärksammat fall.

Yuan Weijing, Chens fru, sade till Radio Free Asia att hon välkomnade beslutet, men att hon tvivlade på att den nya rättegången skulle gå rättvist till. Hon är själv under bevakning och flera av försvarets mest betydelsefulla vittnen har hotats och trakasserats, och i vissa fall tvingats erkänna inblandning. Hon sade att hon fruktade att de skulle vara för rädda för att säga sanningen.


Mest Lästa