Försoning mellan Bernie Sanders och Hillary Clintons anhängare står högt på dagordningen när Demokraternas partikonvent drar igång. Sanders har lovat stödja Clinton i höstens presidentval mot Republikanernas Donald Trump, men hans sympatisörer är långt ifrån övertygade.
Många av Vermontsenatorns anhängare ser partiordförande Debbie Wasserman Schultz avgång som bevis för att Sanders behandlats orättvist av partiet under den hätska primärvalsrörelsen. I helgen offentliggjorde Wikileaks läckt e-post som tyder på att höga partiföreträdare försökt lägga hinder i vägen för Sanders försök att vinna nomineringen, till förmån för Hillary Clinton. I söndags lämnade Wasserman Schultz, som även skulle ha lett konventet, in sin avskedsansökan.
– Det skulle ha skett för länge sedan, det fanns en mängd varningstecken om att det här pågick. Vi Berniesupportrar visste om det men det förnekades. Jag är glad att hon avgått men det är för sent för oss nu, säger Gina Barkalow, partidelegat från Kalifornien som stödjer Sanders, på väg till en av de många Bernieevenemang som hålls i Philadelphia i delstaten Pennsylvania under konventveckan.
Nytt jobb
Polariseringen mellan anhängarna till USA:s två stora partier Demokraterna och Republikanerna har sannolikt aldrig varit större. Men även inom partierna finns stora ideologiska gap, vilket samtalen med demokrater på Philadelphias gator illustrerar.

Yvonne Reeves-Chong, delegat för Demokraterna från Missouri, stödjer Hillary Clinton. (Foto: Helena Gustavsson/TT)
Yvonne Reeves-Chong, inrest delegat från Missouri, har en Hillary-brosch som visar vem hon håller på. Men även hon tycker att Wasserman Schultz gör rätt i att avgå.
– Det som skett är inte bra, jag önskar att det inte hade hänt. . . Det är det bästa för partiet även om jag uppskattar allt hon gjort, säger hon.
Reeves-Chong anser ändå inte att mejlen bevisar att Sanders behandlats orättvist.
– Nej, de visar att människor som jobbar med politik har politiska diskussioner via e-post.
Ingen agerade någonsin på det som skrevs, säger hon och tillägger att hon ser mejlen som opassande skämt.
Susan Hall, delegat från arrangerande delstaten Pennsylvania, skrattar när hon hör den förklaringen. Kollegan Jude Mandarano påpekar att Debbie Wasserman Schultz bara timmar efter sin avgång fått ett nytt jobb.
– I Hillarys kampanj! Och blir Clinton vald så kommer hon säkert att få en regeringspost.
”Mirakel kan ske”
I ett pressmeddelande från Bernie Sanders kampanj heter det att senatorn i sitt tal planerar att tydliggöra att Hillary Clinton är betydligt bättre än Donald Trump i alla sakfrågor – från ekonomi och sjukvård till utbildning och miljöfrågor. Han lär också slå på trumman för den uppgörelse han och Clinton nått, som resulterat i att vallöften som utökad sjukvård och gratis högre utbildning för studenter från låginkomstfamiljer ingår i den så kallade valplattformen.

Ett kattkafé i Philadelphia i USA, där Demokraterna håller partikonvent, visar sitt stöd för Vermontsenatorn och tidigare presidentaspiranten Bernie Sanders. (Foto: Helena Gustavsson/TT)
Många anhängare på Philadelphias gator hoppas att Sanders ska utses till presidentkandidat, trots att det är matematiskt omöjligt. Bland dem finns Gina Barkalow.
– Jag har inte gett upp än. Den här valrörelsen har visat att mirakel kan ske.
Hon får medhåll av sjukgymnasten Cindy Cochran från Wyoming, som säger att Bernie Sanders är den ende med integritet.
– Om Bernie inte blir Demokraternas kandidat så kommer jag att rösta på Jill Stein, partiledare för de gröna. Det tror jag att de flesta Sanders-fans kommer att göra. Jag kommer aldrig att rösta på Hillary, säger hon.
Liksom många Sandersanhängare hänvisar hon till oegentligheter i flera primärval, något hon tror snuvade Sanders på segern.
– Rösterna är inte ens färdigräknade i Kalifornien. Och i Arizona köade människor i timmar utan att komma in.
Vill samma sak
Reeves-Chong anser att Sanders anhängare greppar efter halmstrån, men säger sig har viss förståelse eftersom hon vet hur svårt det är att förlora val. Hon spår att 85 procent av Sanders följare ändå kommer att rösta på Clinton.
– Vi är alla progressiva och strävar efter samma sak men de som stödjer Sanders har så bråttom. De har bra idéer men glömmer delstater som Indiana, Kentucky, Texas. De måste också vara med, vi är alla amerikaner.

Evelyn Foxx, Hillary Clinton-anhängare och demokratisk partiaktivist från Florida, i Philadelphia där Demokraterna håller partikonvent. (Foto: Helena Gustavsson/TT)
Evelyn Foxx, gräsrotsorganisatör från Florida, har knackat dörr för Hillary Clinton under våren. Det finns mer arbete att göra för att ena partiet, säger hon.
– Vi har inte kommit tillräckligt långt ännu men i slutet av veckan tror jag att vi är där. Vi måste bara hitta en medelväg.
(TT, Philadelphia)
Opinionsläget i USA |
I nuläget säger sig 44 procent av USA:s väljare stödja Republikanernas Donald Trump och 44,4 procent Demokraternas Hillary Clinton, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar. Clinton har dock ett övertag i fler av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 209 och Trump 164. När det gäller 165 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra. Under primärvalen fick Hillary Clinton totalt 16,2 miljoner röster. Donald Trump fick 13.3 miljoner röster. Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar |
Det här händer nu |
25-28 juli: Demokraterna håller sitt konvent i Philadelphia och Hillary Clinton väljs formellt till Demokraternas presidentkandidat. 26 september: Den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump hålls i New York. 4 oktober: Debatt mellan de båda vice presidentkandidaterna äger rum i Farmville i Virginia. 9 oktober: Andra debatten mellan Clinton och Trump i Saint Louis i Missouri. 19 oktober: Avslutande debatt i Las Vegas i Nevada. 8 november: Presidentvalet. |