loadingNässlor är en bra källa till järn och C-vitamin och forskning har visat på goda hälsoeffekter. Foto: Eva Sagerfors
Nässlor är en bra källa till järn och C-vitamin och forskning har visat på goda hälsoeffekter. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

”Vi brukar kalla nässlan för Nordens ginseng”

Eva Sagerfors

Brännässlan har sedan länge använts som medicinalväxt. Ett stort hälsointresse fick Ylva Thorkell Carlsson att vilja veta mer om nässlor och att med Sällskapet Nellorna ta reda på allt man kan göra med nässlor.

Ylva Thorkell Carlsson i Helsingborg äter av de nyttiga nässlorna året runt.

– De innehåller mycket järn och mineraler. I stället för att äta järntabletter så kan man äta torkade nässlor.

Nässlor för hälsan

Gall- och njursten: Nässlan är urindrivande och kan ha en förebyggande verkan mot dessa åkommor.

Reumatism: Bladen används för att lindra reumatiska besvär och led- och muskelvärk. Myrsyra i nässlan motverkar inflammation.

Prostataförstoring: Rötterna innehåller lektin som motverkar godartade prostataförändringar hos män och minskar svårigheten att kasta vatten.

Blodbrist: Nässlan innehåller höga halter av järn.

Klimakteriebesvär: Fytoöstrogenet i nässelfröna lindrar klimakteriebesvär och förebygger benskörhet.

Stärkande och lugnande: Mineraler i nässlan stärker naturliga funktioner i kroppen och bidrar till att hålla oss friskare. Magnesium lugnar, vilket minskar stressymtom och bidrar till godare sömn.

Humör: Signalstubstansen serotonin minskar deppighet och bidrar till ökat välbefinnande.

Uppiggande: C-vitaminet stärker immunförsvaret, vilket gör en friskare och piggare.

Balanserar blodsockret: Växthormoner ökar insulinutsöndringen, vilket förbättrar blodsockerbalansen.

Källa: Brännässla – En älskad kulturväxt, av Sällskapet Nellorna

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNässlor är en bra källa till järn och C-vitamin och forskning har visat på goda hälsoeffekter. Foto: Eva Sagerfors
Nässlor är en bra källa till järn och C-vitamin och forskning har visat på goda hälsoeffekter. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

”Vi brukar kalla nässlan för Nordens ginseng”

Eva Sagerfors

Brännässlan har sedan länge använts som medicinalväxt. Ett stort hälsointresse fick Ylva Thorkell Carlsson att vilja veta mer om nässlor och att med Sällskapet Nellorna ta reda på allt man kan göra med nässlor.

Ylva Thorkell Carlsson i Helsingborg äter av de nyttiga nässlorna året runt.

– De innehåller mycket järn och mineraler. I stället för att äta järntabletter så kan man äta torkade nässlor.

Nässlor för hälsan

Gall- och njursten: Nässlan är urindrivande och kan ha en förebyggande verkan mot dessa åkommor.

Reumatism: Bladen används för att lindra reumatiska besvär och led- och muskelvärk. Myrsyra i nässlan motverkar inflammation.

Prostataförstoring: Rötterna innehåller lektin som motverkar godartade prostataförändringar hos män och minskar svårigheten att kasta vatten.

Blodbrist: Nässlan innehåller höga halter av järn.

Klimakteriebesvär: Fytoöstrogenet i nässelfröna lindrar klimakteriebesvär och förebygger benskörhet.

Stärkande och lugnande: Mineraler i nässlan stärker naturliga funktioner i kroppen och bidrar till att hålla oss friskare. Magnesium lugnar, vilket minskar stressymtom och bidrar till godare sömn.

Humör: Signalstubstansen serotonin minskar deppighet och bidrar till ökat välbefinnande.

Uppiggande: C-vitaminet stärker immunförsvaret, vilket gör en friskare och piggare.

Balanserar blodsockret: Växthormoner ökar insulinutsöndringen, vilket förbättrar blodsockerbalansen.

Källa: Brännässla – En älskad kulturväxt, av Sällskapet Nellorna

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024