Hon värnar gammal kunskap om ätliga ogräs

Ätliga växter i naturen

Kerstin Riedel tipsar gärna om hur man kan äta naturens ätliga växter. Här visar hon den rapsliknande ryssgubben, som är ätlig. Foto: Privat


Kunskapen om ätliga växter i naturen är gammal, men inte allmän, som förr. Det berättar Kerstin Riedel, som sedan slutet av 1980-talet har lärt ut sådan kunskap till både vuxna och barn. Det handlar om såväl ogräs som vackra blommor.

Sedan 1989 har Kerstin Riedel i Uppsala lärt ut om ätliga växter i naturen, bland annat som en del i fortbildning av personal på förskolor och skolor. Det som driver henne är framför allt att få sprida kunskapen om att man kan äta vilda växter.

– Den kunskapen har vi haft under många hundra år. De som hade kunskaper om vilka växter man kunde äta var kvinnorna och detta har man varit dålig på att skriva ner.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!