Varför det kinesiska tecknet för ”att lära sig” föreställer en fågel


Det kinesiska tecknet 習 (xi) betyder lära sig eller träna. I inskriptioner på orakelben, den tidigaste kinesiska skriften, är det skrivet så här:

Två fjädrar högst upp representerar den flygande fågelns två vingar. Nertill är solen, vilket hänvisar till att fågeln lär sig att flyga i luften.

En hökunge kan inte flyga bra från början, så den behöver öva sig och stärka sina vingar innan den kan bli en högt flygande hök.

När Cangjie, skaparen av det kinesiska skriftspråket, skapade det här tecknet, lämnade han även ett budskap till oss: för att lära sig någonting måste vi fortsätta att öva tills vi behärskar det till perfektion.

Den övre delen i tecknet 習 är det självständiga tecken羽, som betyder fjäder. Den nedre delen är också ett självständigt tecken,白, som betyder vit och ljus, och symboliserar solen och solstrålarna.

Så tecknet 習 ger en levande bild av en fågel som flaxar med sina vingar, tränar sig att flyga högt upp i himlen under den strålande solen.

Kinas ledare Xi Jinping har det här Xi som sitt familjenamn, men den förenklade formen av tecknet 习 (xi) som används i Fastlandskina har bara en bit av en fjäder kvar. (I Taiwan används fortfarande traditionella tecken).

Trots att Xi och hans far båda förespråkar traditionell kinesisk kultur, har de ändå inte kunnat hålla arvet från sina förfäder intakt.