Twitter stänger av konton kopplade till granskning av röstsedlar
Omräkning av röstsedlar i Veterans Memorial Coliseum den 1 maj 2021 i Phoenix i Arizona. Foto: Courtney Pedroza/Getty Images


Twitter verkar ha stängt av flera konton som är kopplade till granskningen av röstsedlar i det amerikanska presidentvalet 2020.

När man försöker gå in på ett konto kopplade till granskningen möts man av att det är ”tillfälligt avstängt”. Det rör sig bland annat om kontona Maricopa County Audit, Audit Georgia och Audit War Room.

Foto: Skärmdump/Twitter

Det sker efter att republikanen Ken Bennett, samordnare för granskningen i Arizona, säger att han blivit utesluten från processen.

Samtidigt har senaten i Arizona lämnat in en ny så kallad subpoena till myndigheter i Maricopa County. Detta för att få tillgång till routrar gällande granskningen av röstsedlar i presidentvalet 2020.

Senatens ordförande i Arizona, Karen Fann, säger i ett uttalande att Maricopa County har samarbetat dåligt med senaten, väljarna och granskarna under processen. I stället menar hon att myndigheterna ”har engagerat sig i sociala mediekampanjer för att kontrollera narrativet i stället för att tillhandahålla hela sanningen”.

– Maricopa County fortsätter att undanhålla viktig information till allmänheten och granskarna, vilket har lett till ytterligare kostnader, månader av försening och brist på transparens från deras sida.

Den 23 april inleddes en omräkning av valrösterna i Maricopa County i delstaten Arizona. It-företaget Cyber Ninjas har fått i uppdrag att sammanställa granskningen. En slutlig rapport väntas vara klar i augusti.

Nyligen lämnade USA:s tidigare president Donald Trump in en stämningsansökan mot Twitter, Facebook och Google efter att han fått sina konton avstängda. Stämningen är en så kallad grupptalan där han företräder en rad konservativa personer som också blivit avstängda eller censurerade av it-jättarna.

I april stämde Project Veritas grundare och vd, James O’Keefe, Twitter efter att han fått sitt konto avstängt permanent på medieplattformen. Bara några dagar innan hade han publicerat filmer där en CNN-anställd medger att man sprider ”propaganda”.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu