Trump stämmer techjättar för ”censur av det amerikanska folket”

USA:s tidigare president Donald Trump stämmer Twitter, Facebook och Google. Foto: Samira Bouaou


USA:s tidigare president Donald Trump stämmer Twitter, Facebook och Google. Detta i samband med att de tre techjättarna stängde av hans konton efter intrånget i Kapitolium i Washington D.C. i januari.

Det var under en pressträff på onsdagen som han meddelade stämningsansökan mot de tre bolagen, såväl som dess vd:ar Jack Dorsey, Mark Zuckerberg och Sundar Pichai.

– Vi ber den amerikanska distriktsdomstolen i Floridas södra distrikt att beordra om ett omedelbart stopp av de sociala mediebolagens olagliga och skamfulla censur av det amerikanska folket, sade Trump.

Hade sade också att man kräver ett slut på ”skuggbanningen”, ”tystandet” och ”svartlistningen” och ”avstängningarna”.

Den 8 januari stängde Twitter permanent av Trumps konto på plattformen där han hade nästan 90 miljoner följare.

I samma veva stängde Facebook av hans konto. I juni meddelade bolaget att den tidigare presidenten stängs av fram till 2023.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!