Tusentals urnor vid krematorium i Wuhan – stämmer inte med Kinas dödstal
Vårdpersonal tar hand om en patient som har covid-19, på Red Cross Hospital i Wuhan, Kina, den 11 mars 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Tusentals askurnor har de senaste dagarna levererats till ett krematorium i virusets epicentrum, Wuhan. Detta väcker frågan om utbrottets verkliga omfattning i Kina.

Familjer där någon har dött av KKP-viruset har fått tillåtelse att ta hand om sina släktingars kvarlevor i sju krematorier, med start den 23 mars. Sedan dess har foton på långa köer utanför en begravningsbyrå cirkulerat på kinesiska social medier – och snabbt tagits bort av regimens censorer.

En av de här anläggningarna, Hankou, fick ungefär 2 500 urnor levererade med lastbil både på onsdagen och torsdagen, rapporterade det kinesiska finansmagasinet Caixin. En bild i artikeln visade hur anställda vid krematoriet staplade 3 500 urnor.

Några familjer har berättat för Caixin att de fick vänta i kö i upp till fem timmar för att få hämta askan.

Krematoriet Hankou säger att de kommer att lämna ut 500 urnor med aska per dag, enligt den kinesiska nyhetsplattformen Toutiao. Begravningsbyrån hoppas ha slutfört uppgiften till den 4 april, till Qingmingfestivalen, en traditionell kinesisk festival när människor besöker sina släktingars gravar.

När Caixin kontaktade krematorier i Wuhan per telefon svarade personal vid sex av anläggningarna antingen att de inte hade någon information om hur många urnor som skulle hämtas upp eller att de inte fick avslöja några siffror.

Stämmer inte

Kinesiska myndigheter har officiellt rapporterat över 2 000 döda i Wuhan, där viruset först framträdde. Experter och boende i staden har länge varit skeptiska mot Kinas officiella siffror i ljuset av Pekings mörkning i början av utbrottet, Wuhans överbelastade vårdsystem, som innebar att många människor inte har blivit testade eller fått behandling, och flera ändringar av hur man officiellt räknat antalet smittade.

Tidigare i februari gjorde Epoch Times en undersökning och ringde då krematorier i Wuhan för att förstå mer om epidemins verkliga dödstal.

Krematoriet Hankou bekräftade då att de använde 20 ugnar för att kremera kroppar 24 timmar om dygnet. Den plötsliga ökningen av arbetsbelastningen pekade på att det var fler som dog av KKP-viruset än vad som rapporterades officiellt.

Personal vid andra krematorier i staden har också beskrivit en skarp uppgång i mängden kroppar de har fått kremera. En anställd vid krematoriet Caidian i en förort till Wuhan berättade då för Epoch Times att de behövde åtminstone 100 liksäckar per dag.

Vill ha respekt för de döda

Ding, som bor i Wuhan, förlorade sin mamma på grund av viruset men har ännu inte hämtat hennes aska. Han berättar för den kinesiskspråkiga utgåvan av Epoch Times att de lokala myndigheterna har sagt att de ska hjälpa familjerna med pappersarbetet, för att slippa hanteringsavgifter och kostnaden för urnan och för att få rabatt på gravarna, på villkor att allting är klart till Qingmingfestivalen den 4 april. När datumet är passerat ska sådana tjänster inte kunna garanteras.

Han kritiserar myndigheterna för att tvinga familjerna att genomföra begravningarna på så kort tid, särskilt med tanke på att inga begravningsceremonier tillåts.

”Hur kan jag acceptera det här?”, säger Ding.

Han säger att den enda trösten för familjerna skulle vara om tjänstemännen kunde erkänna sanningen om vad som hänt och acceptera sitt ansvar.

Om myndigheter kunde ”erkänna sina fel och acceptera sitt ansvar”, då skulle det vara ”den största trösten för familjerna till de avlidna, och innebära att visa respekt för de döda”, säger Ding.

Epoch Times refererar till det nya coronaviruset, orsaken till covid-19, som KKP-viruset, på grund av att kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och felhantering tillät viruset att sprida sig över Kina och bli till en pandemi.

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.