Rapport: Kinas regim utnyttjar pandemin för att nå sina mål
Foto: Gerd Altmann


Många länder runt om i världen kämpar nu för att hejda utbrottet av KKP-viruset inom sina gränser. Samtidigt försöker Peking att dra fördel av den globala hälsokrisen för att nå sina ekonomiska mål, enligt en ny rapport.

Horizon Advisory, en USA-baserad oberoende konsultbyrå, har gått igenom de senaste strategierna och notiserna från forskningsinstitut och kinesiska myndigheter på olika nivåer. I rapporten, från den 15 mars, framgår att Peking har formulerat strategier sedan februari, för att nå sina ambitioner, samtidigt som viruset har spridit sig över landet.

Epoch Times refererar till det nya coronaviruset, orsaken till covid-19, som KKP-viruset, på grund av att kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och felhantering tillät viruset att sprida sig över Kina och bli till en pandemi.

Främja kinesisk tillverkning

”Peking avser att använda den globala oredan och nedgången för att attrahera utländska investerare, för att ta strategiska marknadsandelar och -tillgångar – särskilt sådana som kräver beroende [av Kina]”, säger rapporten.

Det här skulle omfatta att driva på användningen av kinesisk teknologi, som telekomföretaget Huaweis infrastruktur för 5G.

Flera kinesiska tjänstemän har den här månaden uttryckt sin syn på hur pandemin kan ge ekonomiska möjligheter för Kina.

”Det är möjligt att vända [pandemin] krisen till en möjlighet – för att öka olika länders tillit och beroende av 'Made in China'”, skrev Han Jian, chef för China Industrial Economic Association som ligger under inrikesministeriet, i statlig media den 4 mars.

Dagen därpå delgav det lokala styret i Chengdu, provinshuvudstad i Sichuan, deras ekonomiska plan i relation till viruset.

”Dra nytta av det viktiga fönstret efter epidemin och fokusera på de strategiska möjligheterna, som den nya teknologiska revolutionen kommer att ge”, meddelade Chengdus lokala styre genom en lokal tidning. De uppmanade också lokala sektorer att bli ”djupare integrerade” i den globala leverantörskedjan. De pekade på vikten av att utveckla lokala sektorer som robotteknik och biomedicin.

Den 12 mars gav Song Zhiping, före detta representant i den nationella folkkongressen, det högsta lagstiftande organet, en kommentar i den statliga nyhetsmedian People's Daily att Kina kommer att ”vända krisen till möjlighet”.

Medan globala industrikedjor möter utmaningen att ”omorganisera” efter Kinas epidemi, så ska kinesiska företag öka sin konkurrenskraft, skrev han.

Dessutom har Kinas centralregering betonat att följande områden ska föras fram: uppbyggnaden av 5G, ultrahögspänningselektricitet, höghastighetsräls i stadsmiljö, fordon drivna av ny energi, infrastruktur för ”big data”, artificiell intelligens, och industriellt internet, skrev Song.

Människor i munskydd väntar på ett tåg på en station i Shanghai, den 23 mars 2020. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Stor plan

De här sektorerna som lyfts fram är desamma som anses högprioriterade i Kinas planering under ekonomiska strategier som ”Made in China 2025” och ”China standards 2035”.

Kina lanserade 2015 industriplanen ”Made in China 2025” med målet att göra Kina till en global kraft inom tio teknologisektorer 2025. Mot slutet av 2018 lanserade Peking ”China Standards 2035” för att accelerera insatserna för att bli ledande inom nya teknologisektorer som big data, artificiell intelligens, och sakernas internet.

I februari, innan diskussioner om att häva utbrottet uppstod i de statliga medierna, gick Peking ut med att de skulle ge statligt bidrag till industrier som behövde stänga ner under landets isolering för att förhindra virusets spridning.

Peking sade att de skulle prioritera strategiska sektorer för att få finansiering, enligt ett uttalande av Kinas ministerium för industri och informationsteknologi, den 9 februari.

Horizon Advisory pekade också ut hur Peking har planerat för att säkerställa utrikes investeringar efter epidemin ”för att gå vidare med sin strategiska ambition”.

Ett exempel är hur Kinas nationella utvecklings- och reformkommission utfärdade en notis den 9 mars där de ombad regionala myndigheter att genomföra vissa uppgifter för att säkerställa att utländska företag och lokala leverantörskedjor återupptar produktionen så fort som möjligt. De skulle då koordinera och påskynda utländska investeringsprojekt som ”ligger i linje” med regeringens strategier.

Band till Europa

Samtidigt planerar den kinesiska regimen att använda pandemin för att knyta närmare band med europeiska länder.

”Peking avser att vända på USA:s satsningar på att motarbeta Kinas subversiva internationella närvaro, och samtidigt gradvis minska relationerna USA-Europa. Med andra ord kommer Peking att använda covid-19 för att accelerera sin långvariga, strategiska offensiv”, skriver Horizon Advisory och pekar på uttalanden nyligen från den kinesiske professorn Tian Feilong, vid Beihang University.

Den 12 mars publicerade han en artikel på en akademisk internetplattform kallad China-US Focus, där han skrev: ”Europa kan hamna i en ekonomisk nedåtgående spiral av epidemin. Vi kommer att se ömsesidiga behov och möjligheter, som vi inte sett tidigare, i ekonomiska samarbeten mellan Kina och EU. De kommer att komma upp och fördjupas, inklusive inom 5G-industrin”.

Tian tillade att nedgången kommer att driva på europeiska länder, Ryssland och Kina att forma en ny ”ekonomisk ordning”, ett ökat samarbete länderna emellan och ett minskat samarbete med USA.

Följ Frank på Twitter: @HwaiDer

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.