Trångt och risk för halka i jultrafiken
Trafikverket varnar för besvärligt väglag i jultrafiken. Foto: Jon Olav Nesvold/TT-arkivbild


Årets första stora resdag till julfirandet har börjat bra. Tågen rullar och även i biltrafiken är det relativt problemfritt, även om sjunkande temperaturer gör att det är halt på vägarna i Mellansverige.

Omkring två miljoner svenskar väntas ta bilen de kommande dagarna och en stor del av dem ger sig ut på vägarna i dag.

– Under sen eftermiddag och tidig kväll räknar vi med att den (trafiken) blir som intensivast. Vi tror att lördagen också blir intensiv, men med lite senare start och söndagen borde bli något lugnare, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid 14-tiden har trafiken, framför allt ut från storstäderna tätnat, samtidigt som temperaturerna faller och våta vägbanor riskerar att bli hala.

– Vi har lite olyckor runt om i Sverige – vissa beroende på tät trafik. Men det är också ganska halt på sina håll. Vår uppmaning är att ta det riktigt varligt och att hålla avstånden, säger Sofia Lindahl.

Välj stora vägar

Rekommendationen är att hålla sig till de större vägarna, dels för att de är mötesfria och därför säkrare, men också eftersom halkbekämpningen är bättre där.

– På de större vägarna har vi god kontroll på grund av våra mätstationer. Vi vet precis när vi ska ut och halkbekämpa. Vill man vara på den säkra sidan ska man välja de större vägarna. Även om trafiken är tät så är de säkra, säger Sofia Lindahl.

Tågen tuffar på

Tågoperatören SJ har laddat upp ordentligt för det som väntas bli ett par intensiva trafikdagar. Omkring 180 000 personer har bokat tåg till julfirande de kommande dagarna. Extravagnar har satts in på de avgångar där det varit möjligt och än finns det enstaka platser kvar på vissa sträckor för den som är sent ute.

– Om man inte bokat sin resa ännu men funderar på det finns det lite platser kvar norrut från Stockholm på Norrlandstågen. Det ser ganska tufft ut om man vill åka till Köpenhamn/Malmö från Stockholm. Däremot finns det både i dag och på söndag platser mellan Stockholm och Göteborg för där har vi satt in extra vagnar på de avgångar där det varit möjligt, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

Och tågtrafiken har hittills rullat på utan större problem, rapporterar Trafikverket.

– Det har rullat på vansinnigt bra. Vid 14-tiden var det 229 persontåg i Sverige som var på rull och 87 procent av dem är i tid, säger Sofia Lindahl.

Extra bussar

Även Flixbus har bullat upp med extra kapacitet inför julhelgen och satt in omkring 200 extra avgångar i hela landet. De två populäraste dagarna är 22 och 26 december. Storhelger innebär generellt större risker för förseningar.

– Så är det, särskilt om det blir trafikstörningar och bilköer. Vi informerar om detta via vår app om det blir förseningar. Men bussen är ett pålitligt färdmedel, så vi hoppas att det kommer gå smidigt, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.

SJ rekommenderar alla tågresenärer att vara ute i god tid inför avgång och att se över packningen.

– När det är så här mycket folk som ska resa samtidigt är det viktigt att tänka på att packa smart. Man ska inte ta med sig mer bagage än vad man med enkelhet kan bära själv eftersom det är många som ska samsas om utrymmet på tåget, säger Stephan Ray.
Jelena Jovanovic på Flixbus ger ungefär samma råd.

– Sedan gäller det att lite tålamod och komma ihåg att det är jul. Många känner sig stressade, men om man håller koll på sin resa via mobilen så får man koll på om det exempelvis skulle bli några förseningar.

Flyt för flyget

Enligt Swedavia är det i dag omkring 100 000 personer som ska förflytta sig med flyget. Vid lunchtid flyter trafiken normalt med undantag för vissa förseningar på grund av problem på Londonflygplatsen Gatwick där drönare stört trafiken.

Med det stora antalet samtidiga passagerare är det även på flyget planering som gäller för en stressfri resa.

– Vi uppmanar resenärerna att vara ute i god tid, säger Swedavias presstalesperson Lovisa Ernestam.

Hon tipsar också om Swedavias app där resenärer bland annat kan kolla upp väntetider vid säkerhetskontrollen.

(Beatrice Nordensson/TT)
(Klas Widestrand/TT)