Så syns du bäst i mörkret


Mörkertider är även reflextider. Trafikverket och försäkringsbolagen ger råd om hur du syns bäst i trafiken – som cyklist eller fotgängare.

Många kollisioner mellan bilar och cyklister sker i mörker. Både belysning och reflexer är därför viktiga. Med reflexer syns man på 125 meters håll i halvljuset från en bil. Utan reflexer och i mörka kläder behöver bilen komma så nära som 20-30 meter innan man syns, enligt Trafikverket. Ju längre tid bilföraren kan se dig desto lättare är det att hinna bromsa in. Är det halt blir bromssträckan längre.

På cykeln

Använd cykellampor med fast ljus: vitt eller gult fram och rött bak. För reflexerna gäller också en vit fram och en röd bak, och med vita eller orangegula reflexer i hjulen. 

Enligt lagen ska cykeln vara utrustad med lampor och reflexer enligt ovan. Detta gäller från skymning till gryning. Framlampan ska vara så stark att den syns på 300 meters håll. Baklyktan får blinka om den ger minst 200 blinkningar per minut. 

På cyklisten och fotgängaren

Störst effekt ger reflexer som sitter lågt och som är i rörelse. Använd därför gärna som cyklist även reflexer på benen. Som fotgängare syns du bäst om du sätter reflexerna långt ner både på armar och ben. En ficklampa är också bra både för att själv se och för att synas.

Yngre barn har ofta reflexband sydda på ytterkläderna, men det är ovanligare i större storlekar. Vuxna kan föregå med gott exempel genom att ta för vana att använda reflexer.

Vilka reflexer passar dig?

Det finns en mängd olika varianter av reflexer. De vanliga, hängande är bra, men de reflexer man har haft några år behöver kontrolleras. Se om de fortfarande har bra reflektionsförmåga genom att jämföra med en ny reflex. Lys på båda på ett avstånd i mörkret. Är den äldre dålig, så kasta den och skaffa en ny.

- Det finns reflextejp för att märka cykeln bättre, liksom cykelvagnen, barnvagnen, gåstavarna eller stövlarna.

- För cykeln finns det däck som har inbyggd vit reflex. Det finns också reflexknoppar att sätta i ekrarna och pinnar med rörelsestyrda ledljus som fästs i cykelventilen.

- En vanlig, lågt hängande reflex rör sig när du rör dig. Det gör även snap-reflexerna som är självformande runt armen eller benet.

- Reflexväst passar lika bra för cyklisten som för fotgängaren.

- För hunden finns olika typer av reflexkoppel, halsband och västar som gör hunden synlig.

- Ibland delar försäkringsbolagen ut gratis reflexer. Ring dem och fråga, kanske kan de ge reflexer till hela klassen.

Filmen från Norrtelje Tidning visar hur olika man som fotgängare syns i mörkret med och utan reflexer.

 

 

Apan har en liten unge i sin famn – men det är inte en apunge

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?