Svenskar vann guldet i årets Gröt-VM – här är vinnarreceptet
Årets vinnare i den traditionella klassen i Gröt-VM, Calle Myrsell (vänster) och Per Carlsson (höger). Foto: James Ross


VM i grötkokning hålls årligen i Skottland. För andra året i rad blev segern svensk, men Calle Myrsell och Per Carlsson fick dela på förstaplatsen eftersom juryn inte kunde välja en av dem som vinnare. Här avslöjas ett av vinnarrecepten.

Per Carlsson kan sägas vara rutinerad. På hemmaplan anordnar han SM i grötkokning i Steninge, dessutom tog han hem vinsten i förra årets specialklass i VM. Han blev mycket glad över vinsten 6 oktober.

– När jag hade vunnit specialklassen förra året har jag gått och tänkt på att vinna the Golden Spurtle varje dag, så jag är jätteglad. God gröt kräver tre viktiga saker: kärlek, tålamod och bra ingredienser, säger han i ett pressmeddelande.

Den andre vinnaren, Calle Myrsell deltog för första gången och blev förstås överraskad över sin vinst.

– Jag kom hit själv, men alla hemma är så glada för min skull, jag har aldrig fått så många kommentarer på Facebook förut! För att få den perfekta gröten kokar jag den länge, nästan 25 minuter och saltar först på slutet. Jag vill ha en len konsistens så att den inte kladdar på skeden eller sleven, säger han.

Enligt reglerna i den traditionella klassen, som Per och Calle vann, skulle gröten lagas på enbart krossad havre, vatten och salt. Tävlingstiden var 30 minuter och man fick blötlägga innan, men inte förkoka.

Juryn bedömde gröten efter smak, textur och färg.

Att tävla i specialklassen innebär att man får lägga till ingredienser.

Calle Myrsell (vänster) och Per Carlsson (höger) under tävlingen, 6 oktober 2018. Foto: James Ross

Gröt är en del av det traditionella skotska köket och årets tävling var också 25-årsjubileum. Tävlingen hålls alltid i den skotska byn Carrbridge vid Cairngorms National Park i det skotska höglandet. Men det här var första gången som juryn inte kunde välja en vinnare, så istället blev det två.

– Årets tävling var spektakulär och ett passande sätt att fira den här underbara men enkla rätten. Både Per och Calle kan känna sig stolta över att lyckats i hård konkurrens från hela världen. Jag hoppas att Golden Spurtle World Porridge Making Championships kommer att fortsätta att inspirera människor världen över att njuta av gröt, säger Michelle Green, en av arrangörerna. 

Calle Myrsell avslöjar receptet på sin vinnargröt via Facebook.

Calle Myrsells världsmästargröt

Det här behövs (1 portion)

½ dl havrekross

2 dl vatten

½-1 krm salt per portion

Gör såhär

Blötlägg havrekrosset i vattnet över natten (12 timmar). Koka upp och låt det koka försiktigt i 20 minuter. Rör om under tiden. Vänta med att salta till de sista 5 minutrarna.

Obs! Calle tipsar om att hellre blötlägga i lite för lite vatten för att undvika att gröten blir för tunn. Verkar gröten bli för tjock så går det bra att fylla på med lite vatten mot slutet.

Här är också förra årets vinnarrecept i specialklassen.

Per Carlssons Nordic Porridge Caramel Sweet & Sour

Det här behövs

Havrekross

Vatten

Salt

Hjortronlikör

Rivet apelsinskal

Vispad grädde

Topping

Flamberade hjortron

Vispad grädde

Gör såhär

Koka gröten och häll sedan i likör, apelsinskal och grädde.

Karamellisera gröten innan servering genom att strö över brunt socker och bränna ytan i några sekunder.

Servera med flamberade hjortron och grädde.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?