Gör Barley water – bra för vikten och blodsockret
Kornavkoket blir uppfriskande gott med citron och honung i. Foto: Eva Sagerfors


Att dricka Barley water, eller kornavkok, är inte nytt, men med det goda det kan göra för hälsan är det värt att ta fram drycken igen. Med Barley water som måltidsdryck eller till mellanmålet kan man få balans på blodsockret och hjälp med vikten.

Barley water kom till Sverige via kungahuset och kontakter i England. Det sägs att den uppfriskande drycken var nykteristen Gustaf VI Adolfs favorit.

Det finns många goda näringsämnen i Barley water, bland annat antioxidanter, vitaminer, folat, järn, koppar och mangan.

Bra för hälsan

Det finns en mängd forskning gjord på korn och dess hälsoeffekter. Både kornen och avkoket från kornen gör mycket nytta.

Betaglukanerna är vattenlösliga och sänker produktionen av det ”dåliga” kolesterolet, LDL, vilket också bidrar till bättre hjärthälsa.

"Korn har långa horn."

Fibrerna hjälper till att kontrollera blodsockret, men var försiktig med sötningen av kornvattnet. Med sänkta blodsockernivåer minskar risken för typ 2-diabetes. Mängden magnesium bidrar dessutom till att förbättra insulinutsöndringen.

De vattenlösliga fibrerna gör mer gott för hälsan. De bidrar till en mättnadskänsla och tillsammans med det lägre blodsockret kan det leda till viktminskning. De ger också en förbättrad matsmältning.

Fibrerna ger också mat till tarmvänliga bakterier, vilka sedan producerar kortkedjiga fettsyror, som i sin tur matar tarmceller. Det hjälper att minska inflammation och att förbättra symptom vid olika tarmsjukdomar.

Hela, skalade korn. Foto: Eva Sagerfors

Hemgjord dryck

Barley water kan drickas kall eller varm. Det höga fiberinnehållet gör den till en relativt mättande dryck.

Drycken kan göras med olika mått och smaksättningar. För att göra näringsämnen mer tillgängliga för kroppen behöver kornen först blötläggas.

Grundreceptet är att koka de blötlagda, hela kornen, för att sedan smaksätta avkoket med citron och något som ger sötma.

Här följer ett recept som blir gott.

Barley water

Det här behövs

1,5 dl helt korn

2 liter vatten

1 stor citron eller 2 små, eller fler efter smak, gärna ekologiska

Honung efter smak

Gör så här

Lägg kornen i blöt i vattnet över natten. Koka sedan kornet i samma vatten försiktigt under lock i en och en halv timme. Sila av kornavkoket över ett annat kärl.

Låt gärna avkoket svalna till ungefär 30 grader innan citronsaft och honung tillsätts. Det gör att vitaminer och enzymer bevaras bättre.

Ta vara på citronskalet, till exempel genom att torka och lägga i en teblandning. Foto: Eva Sagerfors

Pressa citronerna och häll i kornvattnet. Tillsätt honung och smaka av för att få en balans.

Häll upp i en flaska eller kanna och förvara i kylen. Vid servering kan man smaksätta ytterligare om man vill, till exempel med äppel- eller apelsinjuice. Lite festligare blir det att blanda med kolsyrat vatten i lika delar. Prova gärna att blanda lika delar av Barley water och äppelmust, det blir kungligt gott!

Nyttiga rester

Ta vara på kornet som ”blir över”. Det är också nyttigt, särskilt med sina mängder vattenolösliga fibrer. Blanda det i gryta, i färsbiffar, i bröd eller i soppa. En enkel tomatsoppa med hela korn och toppad med lite fetaost är riktigt gott.