4 kraftfulla probiotiska livsmedel som skapar ett starkt immunförsvar


Eftersom kroppen har 10 gånger mer bakterier än celler (över 100 biljoner) är det otroligt viktigt att upprätthålla en korrekt bakteriebalans för en god hälsa. För att hålla den optimala balansen med 85 procent goda bakterier och 15 procent dåliga bakterier behöver man massor av probiotika, det vill säga goda bakterier.

Dessa 4 probiotiska livsmedel hjälper till med just detta, och kommer att skapa ett starkt immunförsvar.

1. Mjölksyrade grönsaker

Människan har syrat grönsaker i tusentals år som ett sätt att konservera sin skörd. Men det är först på senare tid som det blivit allmänt accepterat att mjölksyrade grönsaker inte bara är en bra konserveringsmetod utan även ett utomordentligt bra sätt att ta in högkvalitativ, levande probiotika.

Att äta mjölksyrade grönsaker håller dåliga bakterier och jäst i schack, eftersom mjölksyran som producerar laktobaciller i dessa livsmedel förändrar surheten i tarmen vilket hjälper till att förhindra överväxt av ovänliga bakterier, mögel och candida.

En av de vanligaste mjölksyrade grönsakerna är surkål. Den består helt enkelt av kål, salt och en starter bestående av vassle från avrunnen filmjölk eller vätska från redan syrade grönsaker. Men nästan alla grönsaker kan mjölksyras, och kan då lagras i månader eller till och med år under de rätta förhållandena.

Nyligen visade ett laboratorietest att hemlagad surkål innehöll 10 biljoner probiotika. Som en jämförelse innehåller några av de tillskott med högst probiotikainehåll på marknaden endast 50 miljarder.

2. Kefir

Kefir är en fermenterad dryck som kan tillverkas av mjölk, vatten, korn och kokosvatten. Även om det inte är en bra konserveringsmetod, så kan jäsning av dessa livsmedel ge en probiotikarik dryck som inte bara är god, utan också läkande för matsmältningssystemet.

När man äter kefir får kroppen i sig en mängd olika goda bakterier som hjälper till att förbättra hydrering, och återkolonisera tarm och slemhinnor. Det innehåller också goda jästsvampar som är kända för att fånga och förstöra patogena jästsvampar i kroppen, samt avgifta levern och stärka immunförsvaret.

De enda ingredienser man behöver för att göra kefir är den önskade vätskan, en liten mängd socker (behövs inte till mjölkkefir) och en kefir starter (probiotika).

Läs mer om fördelarna med kokoskefir och få receptet här.

3. Kombucha

Kombucha, som tillverkas av sötat te som fermenterats av en symbiotisk koloni av bakterier och jäst (en SCOBY/kombuchasvamp, även kallad "Modern" på grund av dess förmåga att reproducera sig), har funnits i mer än 2000 år. Det blev dock inte populärt i väst förrän ganska nyligen.

Kombucha tillför kroppen en mängd olika enzymer och bakteriesyror som hjälper till att avgifta levern, förbättra matsmältning och ledhälsa, samt stärka immunförsvaret.

De enda man behöver för att göra kombucha är svart eller grönt te, lite socker och en kombucha starter eller SCOBY. Men tänk på att en SCOBY innehåller jäst, så alla eventuella jästproblem kan förvärras av kombucha.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en typ av vinäger som tillverkas av jästa äpplen. Den kan ersätta vitvinsvinäger i många recept, vilket ger ofantligt mycket mer positiva hälsoeffekter.

Intag av äppelcidervinäger tillför kroppen hälsosamma enzymer, probiotika och aminosyror som förbättrar matsmältningen, lindrar halsbränna, stimulerar lymfsystemet, hjälper till att få bukt med Candida och stärker immunförsvaret.

Tillverkning av äppelcidervinäger är en dubbel jäsningssprocess. Först jäser man äpplen som omvandlas till cider, och sedan jäses cidern för att skapa äppelcidervinäger.

Läs mer om hälsoeffekterna av äppelcidervinäger här.

Med alla dessa livsmedel tillför man kroppen goda bakterier, enzymer och en mängd mycket lättsmälta vitaminer, mineraler och näringsämnen. Det kommer att rensa matsmältningssystemet effektivt, vilket i sin tur kommer att stärka immunförsvaret. Dessutom är det kanske det allra billigaste och bästa sättet att ta hand om sin hälsa.


Artikeln är översatt från engelska och publicerades ursprungligen för Healing the Body.