Storebror ser dig – genom ditt smarta kylskåp


En ny amerikansk rapport hissar varningsflagg för Kinas dominans när det gäller ”sakernas internet”, alltså smarta elektroniska produkter som är uppkopplade mot nätet. Det kan gälla allt från bilar till smarta högtalare till köksutrustning.

Problemen är flera och komplexa, och frågan bör inte reduceras till något slags science fiction-skräck för att Kinas kommunistregim ska spionera på oss via dammsugarroboten. Rubriken på den här artikeln är givetvis tillspetsad. Dock bör man vara fullt medveten om att den inte skulle dra sig en sekund för att göra det, om den ansåg att det behövdes.

Det finns massor av potentiella problem med den nya teknologiska värld som blivit ett faktum under de senaste årtiondena. Möjligheterna att spionera och dokumentera människors liv och beteenden är plötsligt enorma, och stora resurser läggs på att finslipa det hela – främst i kapitalistiskt intresse. Men frågan om brottsbekämpning och förebyggande kontra personlig integritet har också av förståeliga skäl blivit en närmast konstant punkt på den politiska dagordningen.

Dock tenderar vi i den här frågan – precis som Kinakännaren Jojje Olsson nyligen påpekade gällande frågan om koldioxidutsläpp – att se grandet i vårt eget öga men inte bjälken i vår nästas, alltså Kinas. För kommunistregimen i Kina ser inga som helst problem med den nya teknikens integritetskränkande potential – helt enkelt för att integritet inte är en fråga i Kina. Det enda som Kinesiska kommunistpartiet ser som problematiskt med internet är att det kan användas för att ta reda på sanningen om saker och utbyta korrekt information.

Som vi tidigare skrivit om i Epoch Times har Kina varit extremt framgångsrikt i att få västvärlden att dansa efter sin pipa när det gäller den nya informationsteknologin. Nu ligger landet i framkant på många sätt, och finslipar hela tiden sina möjligheter att kontrollera sin befolkning – och att vinna fördelar gentemot västvärlden.

Vad många västerlänningar inte förstår om Kina är att det inte existerar några som helst skott mellan exempelvis näringsliv och militär underrättelsetjänst. Allt – verkligen allt – i Kina är helt och hållet underställt kommunistpartiet. Den kapitalistiska fernissan lurar de flesta som inte satt sig in i hur Kina egentligen fungerar.

Om exempelvis USA var Kina skulle allt det som Facebook, Google och Apple samlar in vara ohämmat tillgängligt för FBI, CIA och NSA, och det skulle inte vara det minsta kontroversiellt. Facebooks ingenjörer skulle utveckla sina tjänster tillsammans med underrättelseagenter, Google skulle ägas och kontrolleras av elitpersoner inom det enda partiet och Apple skulle vara grundat av militären. Ingen skulle granska detta, och det skulle inte finnas några mekanismer för att ens problematisera det.

Ett av problemen med ”sakernas internet”, enligt den nya rapporten, är att Kina nu har en så dominerande roll på marknaden att man kan börja diktera villkoren för nya branschstandarder och riktlinjer. Det här är bara ett led i Kinesiska kommunistpartiets väg mot att faktiskt bestämma spelreglerna för internet i hela världen – något man helt uttalat har som mål.

Det här innebär givetvis inte att de Kinatillverkade ”smarta” teknologier som förväntas fylla våra hem allt mer kommer att konstant avlyssna ditt hem och skicka alltsammans till Peking. Peking bryr sig troligen inte om vad du gör här i Sverige – såvida du inte är en kinesisk dissident som flytt hit.

Eller en viktig politiker.

Eller en viktig företagsledare.

I det läget kommer man, om rapportförfattarnas farhågor stämmer, framöver få betydligt fler, kortare, snabbare och effektivare vägar att spionera på dig.

Vi är säkert många som lite till mans slutat bry oss om att vi övervakas och utvärderas över nätet. Vi tänker kanske att det är oundvikligt, att fördelarna med tjänsterna överväger nackdelarna, och att det värsta som händer är att vi får mer reklam riktad mot oss. Vi kommer inte inom överskådlig framtid, och med mindre än att vårt politiska system helt förändras, att införa det mardrömslika ”sociala kreditsystem” som Kina håller på och rulla ut mot sina medborgare. Vi är relativt vaksamma mot våra regeringar och vi räknar med att medier, organisationer och aktivister granskar makten, håller oss informerade och ställer dem till svars i de här frågorna.

Just därför är det så viktigt att om igen påminna sig om att Kina är i grunden ett helt annat system, där ingenting skyddar medborgarna från makten. Släpper vi in kommunistpartiet i vår teknologi utan betänkligheter lär det förr eller senare få konsekvenser.