Sockersmart: Nu satsar vi på våra äldre – det är redan en succé
Inspiration till att bli mer sockersmart
Susanna Almström (vä) och Emelie Johansson (hö) med godsaker och handsprit, på väg till äldreboenden i Haninge. Foto: Susanna Almström


Det här är berättelsen om en dröm för en mer hälsosam vardag för våra äldre. Trots motgångar har drömmen blivit verklighet.

Jag har många drömmar och älskar det, men jag älskar ännu mer när de blir verkliga.

Just den här drömmen skapade jag ihop med pappa. Vi skulle förverkliga den tillsammans och målet var att skapa en modell för äldre dementa i Fredagsfys anda. Nu blev det sorgligt nog inte så då han dog till följd av en krackelerad och underbemannad sjukvård och äldrevård.

Idag är pappa borta, men jag finns kvar.

Vi vet sedan många år tillbaka att hela äldreomsorgen successivt har nedmonterats. Verksamhetschefer, anhöriga och personal har larmat om och om igen om brister och hur personalen går på knäna. Och om man knappt har resurser till det mest basala så finns ju varken ork eller tid till att vidareutvecklas eller att ta till sig ny kunskap och nya former. Därför tror vi på inspiration, motivation och goda exempel, aldrig pekpinnar så att det kan kännas som en belastning eller ett måste.

Planering och samarbeten tar fart

Tanken från början var att friskvårdsprojektet Fredagsfys Sverige skulle anordna Sveriges första sommarlovsläger för äldre. Jag sökte pengar hos en fond och fick den beviljad 36 timmar efter pappas bortgång. Tufft? Ja, mycket, men samtidigt tog jag det som ett tecken.

Parallellt införde vi ett samarbete med Haninge kommun där ett av målen är att få in ett äldreboende i vår basverksamhet. Tyvärr kom covid-19 i vägen och dörrarna stängdes. Under våren fick vi bevittna hur tufft våra äldreboenden har och har haft det, framförallt våra isolerade gamla, men även personalen som ställts inför extremt stora utmaningar. Så mycket sorg och ledsamhet på så många vis.

Vi fick tänka om och kände instinktivt att vi ändå på något sätt måste kunna dra vårt strå till stacken och åtminstone ge våra äldre en dag i veckan med en massa glädje, rörelse och sockersmart fredagsmys.

Tanken med de sockersmarta godsakerna är att det behövs en förändrad inställning till socker och det kan vi inspirera till utan pekpinnar. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa och vi vill därför hjälpa människor genom att ge goda och hälsosamma alternativ.

Vi kan inte göra allt, men vi kan göra något.

Efter en tids ordnande och fixande fick vi till ett samarbete med flera parter. Till hösten utvecklar vi det vidare och kommer bland annat att fortbilda personal. Förhoppningen är att skapa en modell som många fler får ta del av. Vi vill göra det enkelt, men värdefullt.

Start för "Fredagsfys Sveriges äldreboende"

Redan i maj kunde vi starta med ett pilotprojekt på två äldreboenden i Haninge kommun, helt utifrån FHM:s strikta råd. Så en fredag rullade jag och min kollega Emelie Johansson iväg på våra nyinköpta, rosa cyklar med korgar fyllda med sockersmart fika och varsin bergsprängare på pakethållaren. Vår plan var att de gamla skulle få dansa loss med oss och Frank Sinatra, Elvis och Lill-Babs, samt bjudas på gott fredagsmys när svetten hade torkat.

En del av fikabordet, med bland annat grönsaksstavar med hemmagjord dipp. Foto: Susanna Almström

Det blev en fantastiskt fin dag när vi kickade igång vår nya satsning ”Fredagsfys Sveriges äldreboende”.

Emelie, som är dansstjärnan i gänget, intog stående position och instruerade tydligt i en härlig mix av gamla klassiker och mer galna och fartfyllda låtar. Jag, den ”lite äldre” i ligan, fick fint sitta på en stol och instruera så gott jag kunde.

Första besöket blev på Hagagården där tjugotvå förväntansfulla seniorer plus personal satt och väntade i solen. Andra besöket gjorde vi på Vallagården där de var minst lika förväntansfulla och ungefär lika många.

Personal och boende får vara med och önska låtar. Foto: Susanna Almström

Det var en otroligt fin känsla att få göra det här och en enorm värme i hjärtat när vi tillsammans lyfte armar och ben, skrattade och sjöng högt och fick överlämna sockersmarta korgar med fredagsmys. Tårarna brände ordentligt bakom ögonlocken på oss båda.

Därpå följde fler fredagar, för vi var mer än välkomna tillbaka.

Här vill jag passa på att hylla personalen på våra äldreboenden. Vilket jobb de gör och vad de sliter dag ut och dag in för att våra äldre ska ha det så bra det bara går i dessa tider.

Trots att vi förstår att de är trötta så står de alltid där med ett leende när vi kommer, hänger gladeligen med i fredagsfysen och tar sig an påsen vi kommer med och fixar ihop ett gott och sockersmart fredagsmys som står redo efter fredagsfysen.

Personalen får recept på sockersmart "Fredagssmoothie". Foto: Susanna Almström

"Det absolut bästa vi gjort"

En fredag kom två ansvariga politiker för frågor kring folkhälsa och äldreomsorg förbi och hängde på.

Ansvarig verksamhetschef på ena boendet var också med och i samtalen efteråt kom vi fram till att satsningen ger så många fler viktiga bitar förutom den så viktiga rörelsen och det sockersmarta fikat. Den ger känslan av samhörighet, ger mycket skratt och glädje och bara värdet av att få komma ut i friska luften och få lapa lite sol.

Men det bästa var nog ändå när en av de boende (han som älskar Jerry Williams och han som inspirerar oss varje gång med sin underbara dans i rullstolen) tittade på ena politikern och sade:

– Du, det här är bra, vi brukar få göra bra saker, men det här är det absolut bästa vi gjort sedan jag flyttade hit.

Till hösten får vi komma och träffa personalen för att hålla utbildning och inspirationskurs så att de framöver blir självgående och vi kan bege oss vidare till nya boenden. Sveriges första äldreboenden i vårt nätverk Fredagsfys Sverige är nära.

Glad personal som håller modet uppe trots tuffa tider. Foto: Susanna Almström

Vi tror att om vi kan visa på enkelheten och att det faktiskt ger positiva resultat på både individnivå och gruppnivå, så kan nya ögon öppnas och göra gott på våra äldreboenden. Våra äldre och personalen som sliter varje dag är alla värda det och vi på Fredagsfys Sverige tror på att om vi fokuserar på mer rörelse, näring, utevistelse, samhörighet och sockersmart så har vi också en stor och hållbar samhällsvinst på många plan.

I höst cyklar vi vidare och fortsätter att jaga fler samarbetspartners som vill kroka arm så att vi kan få till en stor och bred spridning runt om i Sverige. Det kommer att bli riktigt bra!

Foto: Susanna Almström

Susanna Almström är friskvårdskonsulent och hälsopedagog och har arbetat med ungas hälsa i över 20 år. Genom Hälsofrämjandet och Korpen Haninge jobbar hon för mer fysisk rörelse hos barn och unga, bättre skolmat och en förändrad inställning till socker. Enligt WHO är det tillsatta sockret ett stort hot mot vår hälsa. Hennes mål är att informera och inspirera till att bli mer sockersmart, utan pekpinnar. Läs mer i Facebook-grupperna En sockersmart skola, Fredagsfys Sverige och Smoothiens dag 2/2 och på instagram: sockersmart och fredagsfyssverige.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.