Slutnotan för järnvägsbranden i Hässleholm: 30 miljoner kronor
Slutnotan för Trafikverket efter järnvägsbranden i Hässleholm blir uppemot 30 miljoner kronor. Foto: Michael Gaida


Det omfattande renoveringsarbetet vid järnvägen i Hässleholm kommer att kosta uppemot 30 miljoner kronor för Trafikverket. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Den kraftiga branden, som polisen misstänker är anlagd, orsakade stora skador på kontaktledningar, spår och signalsystem. Arbetet med att återställa järnvägen tog nästan en vecka.

– Vårt fulla fokus har legat på återställningsarbetet av anläggningen och vi har därför i nuläget bara en grov uppskattning av kostnaden. Vår bedömning just nu är att de direkta kostnaderna för att återställa anläggningen är i storleksordningen 25–30 miljoner kronor, säger Annika Canaki, distriktschef på Trafikverket, till tv-kanalen.

För Skånetrafiken blir slutnotan omkring 10 miljoner kronor. I kostnaderna ingår bland annat ersättningsbussar som man tvingades sätta in i samband med tågstoppet efter branden.

Det var den 14 augusti som branden inträffade vid järnvägen i centrala Hässleholm. En tom lagerlokal brann ned till grunden. Man tvingades ställa in tågtrafiken och Skånetrafiken fick sätta in ersättningsbussar.

Ola Malmberg, tillförordnad enhetschef på Trafikverket, har jobbat med järnväg i 30 år. Han har tidigare sagt till Lokaltidningen Hässleholm att han aldrig har varit med om en värre katastrof.

– Det kan vara den allvarligaste händelse som någonsin drabbat järnvägen i Sverige.

Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand. Fortfarande har ingen gripits för branden.

Ett av spåren som poliser håller på att utreda är att lagerlokalen var ett tillhåll för ungdomar, enligt SVT. Samma dag som branden inträffade ska flera personer ha synts till vid byggnaden.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.