Kan ta en vecka att återställa tågtrafiken
Det brann kraftigt i en industribyggnad i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Tågtrafiken genom Hässleholm har stoppats på grund av en kraftig brand i en industribyggnad intill järnvägen. Mängder av resenärer drabbas av stoppet – som kan vara i flera dagar.

Branden misstänks vara anlagd.

Larmet om branden kom sent på onsdagseftermiddagen. Branden började i en tom lagerlokal, som totalförstördes.

– Den har brunnit ner till grunden, säger Micael Svensson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Han berättar att en ställning som håller upp kontaktledningarna över spåren har kollapsat. En annan ställning påverkades mycket av branden, men har inte fallit samman.

– Det ligger kontaktledningar nere på spåren. Strömförsörjningen till tågtrafiken är helt bruten, säger Micael Svensson.

Ingen prognos

Det finns ingen prognos för när tågtrafiken kan återupptas.

– Vi har ännu inte fått gå fram och kontrollera skadorna, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Resenärer måste räkna med stora problem att åka via Hässleholm under hela morgondagen.

– Det är stora skador på anläggningen som påverkar trafiken norrut, det kan ta lång tid att fixa det men om det tar en dag, två dagar eller en vecka, det vet vi inte ännu, säger Denny Josefsson.

Ett tåg med cirka 350 passagerare som stod utanför Hässleholm vid riksväg 23 evakuerades.

Skånetrafiken beställde ersättningsbussar och hos SJ drabbades minst sju tåg mellan Stockholm och Malmö. Tågbolagen förbereder sig på att stoppet kan bli långvarigt och några av tågen från Stockholm kördes till Alvesta. Därefter är var det vidare transport med bussar till Malmö. Samtidigt har det under kvällen varit svårt att få fram tillräckligt med bussar, vilket medfört att en del avgångar fått ledas om.

Misstänkt mordbrand

I samband med branden evakuerades ett närliggande gym och personer utrymde även en livsmedelsbutik bredvid. Det finns inga rapporter om personskador.

– Vi misstänker att den här branden är anlagd och vi rubricerar den här händelsen som grov mordbrand. Det finns vissa iakttagelser, det rör sig om personer som ska ha befunnit sig i närheten av lokalen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Ingen misstänkt har gripits.

(Fredrik Gunér/TT)
(Niklas Svahn/TT)