Som svar på konstnärens påstående om att vara självlärd, sade en vän till mig att en konstnär inte bara kan ha ”sprungit ur jorden”. Hon menade att konstnären på något sätt måste ha undervisats eftersom representativ konst bygger på färdigheter. Men det finns förstås undervisning och så finns det undervisning! Och då är frågan, kan man lära sig att se och rita själv?
Det ideala vore om alla som ville lära sig kunde hitta, bekosta och personligen delta i undervisningen i en bra ateljé. De skulle också ha tiden och drivet som krävs för att få ut mesta möjliga av undervisningen. Tyvärr är det få förunnat. De flesta låter drömmen glida iväg eftersom livet och plikterna tar över. Eller så fick de aldrig möjligheten.
Om du läser detta och har den möjligheten, grabba tag i den och släpp aldrig taget! Det är helt klart det bästa sättet att lära sig se och rita.
Med tanke på det jag vet om dem som deltar i mina onlinekurser så råder det ingen tvivel om att de flesta av er inte personligen kan delta i undervisning i en ateljé. Det är det som är den huvudsakliga anledningen till att ni går en onlinekurs: ett försök att få en liten smak av ateljéundervisning på ett av de få sätten som det är praktiskt möjligt.
Innan jag fortsätter, låt oss ta en snabb titt på hur ateljéundervisningen ser ut för en nybörjare. Tänk på att jag har en bakgrund hos R.H. Ives Gammell, och att jag inte sticker under stol med att jag är partisk. Med det sagt så kan ingen förneka att det finns andra, lika bra ateljéupplevelser.
Gammell-baserade ateljéer, som exempelvis The Atelier, Charles Cecil Studios, The Florence Academy of Art, The Great Lakes Academy of Fine Art, JHess Studios och många fler, inleder nybörjarträningen med antikritning i sight-size. Vissa ersätter detta med att rita av några Bargue-plåtar, vilket emellertid är ett fenomen som kom efter Gammell och Richard Lack (som var en av Gammells elever och kanske grundaren till den moderna ateljérörelsen).
Men varför sight-size? Eftersom sight-size gör det möjligt för både lärare och elever att se exakt, och även gör det lättare för läraren att ge feedback. Tack vare att man gör jämförelser 1:1 är sight-size helt objektivt, vilket merparten av de andra metoderna för teckning och att lära sig att se inte är. Det är den objektiva jämförelsen som gör det möjligt för läraren att ge ordentlig feedback och figurativt överföra sitt tränade öga till eleven.
Det är framförallt två saker som självlärda elever saknar:
1. En lärares kunskap
2. En lärares vältränade öga
Kunskap kommer från studier (läsa, erfara, etc), och mycket av det kan du uppnå på egen hand. Tiden vi lever i är bra för just detta, bättre än någonsin. Hade en målarlärling under renässansen haft samma tillgång till kvalitetsböcker, webbsidor och, i många fall, museum, hade den skrikit av lycka! Det huvudsakliga problemet nu är att skilja agnarna från vetet. Det vimlar av onödiga omvägar och återvändsgränder.
”Att se är elevens första och sista bekymmer. Utan ett vältränat öga kan en elev aldrig höja sig över medelmåttighet.”
– Richard F. Lack (fritt översatt)
Än viktigare, den andra aspekten som saknas är det vältränade ögat hos en bra lärare, som vägleder dig i processen. Det problemet är inte så lätt för dig själv att lösa. Men, här kan sight-size återigen vara till hjälp.
Hur då?
Eftersom när du jobbar i sight-size är källan din oföränderliga standard. Och det är den standarden, med eller utan lärare, som ditt öga tränas gentemot. Om du ägnar kvalitetstid åt antikritning vid staffliet kommer du att lära dig att se och rita med bara lite vägledning.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på SightSize.com och är översatt från engelska. "Sight-size" är en traditionell metod för realistiskt måleri.
Darren R Rousar är en ateljé-utbildad konstnär och lärare som skriver böcker som lär människor hur man tecknar och målar. Han gör detta genom att först lära dem att se. Hans senaste bok är ”The Sight-Size Cast”. Varannan vecka publicerar han artiklar på SightSize.com.