Sibelius och Pettersson möts i Norrköping
Ulf Wallin. Foto Annett Melzer.


Två mästerverk möts i konserten med Norrköpings Symfoniorkester i De Geerhallen på torsdag: Allan Petterssons andra violinkonsert och Jean Sibelius andra symfoni.

Det internationellt uppmärksammade och prisade projektet att ge ut den svenske symfonikern Allan Petterssons alla symfonier på cd, utvidgas nu till att också omfatta Petterssons andra violinkonsert. På torsdag får vi höra Norrköpings Symfoniorkester med violinsolisten Ulf Wallin framföra denna fullblodskonsert för stor orkester, där solisten inte har många sekunders vila.

Ulf Wallin är född i Linköping och sedan 1996 professor vid Musikhögskolan i Berlin. Han framträder regelbundet i radio och tv, har mer än 40 cd-inspelningar bakom sig och har erhållit ett stort antal priser. Som internationellt etablerad violinist framträder han både som solist och kammarmusiker runt om i Europa, Asien och USA. Ulf Wallin är också ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Konserten består av två storslagna verk – Sibelius andra symfoni är ett mästerverk som alltsedan uruppförandet 1902 har kunnat räknas till en av världens mest spelade och älskade symfonier.

Dirigent är Christian Lindberg, en av vår tids främsta uttolkare av Allan Petterssons musik.

Vid denna konsert får The Allan Pettersson Project motta Allan-priset 2017. Det nyinstiftade Allanpriset delas ut av det svenska Allan Pettersson-sällskapet till personer eller projekt som verkar för att sprida och öka intresset för Allan Petterssons musik. Valet för detta allra första pris föll alltså på The Allan Pettersson Project, och i sin motivation talar sällskapet om det hängivna engagemanget, och den enorma arbetsinsats som lagts ner för att dokumentera och sprida Allan Petterssons musik över världen genom konserter, postuma uruppföranden och inspelningar.

Torsdag 21 september 19.00 De Geerhallen Norrköping

Introduktion 18.30 med Fredrik Anderberg

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent Christian Lindberg
Solist Ulf Wallin violin

Pettersson Violinkonsert nr 2
Sibelius Symfoni nr 2

Ulf Wallin. Foto Annett Melzer.

 

Fakta

Norrköpings Symfoniorkester

Norrköpings Symfoniorkester bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande CD-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, och mitt i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik och nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonstbolaget i Östergötland AB.