Shen Yun återupplivar den klassiska konsten
Amerikansk-kinesisk artistgrupp tar skönhet, tradition och nyskapande till scenen
En scen från Shen Yuns dansnummer ”Celebrating the Divine”. © 2016 Shen Yun Performing Arts


Det hann gå nästan fem år sedan det unika sång- och danskompaniet Shen Yun Performing Arts senast besökte Sverige. Men snart får den svenska publiken återigen chansen att uppleva en sällsynt vacker föreställning som har fast förankring i klassisk konst. Shen Yun kommer att börja nästa års turné på Cirkus i Stockholm den 3 – 6 januari 2020. Shen Yun har sin bas i New York och turnerar över hela världen med sex lika stora kompanier.

De senaste århundradena har fört med sig en helt osannolik förändring, med en teknisk och vetenskaplig utveckling som människor tidigare aldrig ens kunnat föreställa sig.

Inom konsten har vi dock sett en ständig nedgång. Det mesta av den klassiska konsten, inklusive de mest älskade symfoniska musikverken, opera, balett och måleri slutfördes före eller under 1800-talet med få erkända senare mästerverk.

Jag har ofta undrat varför dessa traditionella konstarter, vilka betraktas och hedras som några av mänsklighetens stora prestationer, upplevde en sådan brant nedgång.

Det är inte så att det inte fanns något konstnärligt skapande. 1900-talet såg många nya verk och talangfulla grupper och artister, men väldigt få av dem har haft den bestående attraktionskraft som deras föregångare hade. De kom och gick med trender, och blev ofta ett verktyg för att ge utlopp för hopplöshet och den mörka sidan i den mänskliga naturen.

Återuppstår på scen

Men när vi gick in i 2000-talet uppstod ett nytt fenomen när Shen Yun Performing Arts grundades. Etablerat 2006, dök det här ganska okända danskompaniet, skapat av kinesiska artister utanför Kina, upp på världsscenen. De hänförde publiken med föreställningar av ren skönhet och godhet och var fast förankrad i den klassiska konsten.

Deras mission var att återuppliva 5 000 år av Kinas gudomliga kultur. Det växte snabbt i storlek och nådde snart hundratals städer och miljontals människor runt om i världen. Många i publiken har berättat att de inspirerats av det artistiskaoch de goda principer som Shen Yun porträtterar på scenen.

I intervjuer med publiken, däribland många kända artister, hör man orden ”perfektion”, ”skönhet” och ”gudomlig” ständigt upprepas. En del var överraskade av den felfria musiken, andra var förbluffade över hur atletiska och koordinerade dansarna var och många var förvånade över den synkroniserade bakgrunden som samverkade perfekt med artisterna på scenen.

När jag såg Shen Yun Performing Arts föreställning och lyssnade till Shen Yun Symphony Orchestras konsert, upplevde jag hur storslagna dansnumren var och vilken virtuositet som fanns i orkestern. Jag började inse att 2000-talet faktiskt har gett oss en återupplivning av den klassiska konsten. Ett återuppstående som generationer av människor i konstvärlden länge har sökt.

När jag såg skönhet och tradition kombineras med kulturell och teknisk innovation, var det nästan som om själva essensen av mänsklighetens framsteg hade förkroppsligats i Shen Yuns föreställningar. De presenterade kinesisk dans och historia men språket och betydelsen var universell.

Med erfarenhet av det mörker som ofta manifesterar sig i andra dansföreställningar, såg jag hur gudomlig inspiration visade sig på scenen med Shen Yun. Jag kände mig ödmjuk och imponerad på samma gång.

Nedan följer några av de aspekter som gör Shen Yuns framträdanden så enastående och nyskapande.

Dansen

I väst har balett sedan länge betraktats som den mest eleganta och omfattande dansformen. I flera hundra år har balettföreställningar med enastående atletisk precision och eterisk grace visats. Men det är inte många som känner till klassisk kinesisk dans, vilken har vidarebefordrats i tusentals år och har därmed ackumulerat ett mycket rikt innehåll av rörelser, rytmer och inre meningar.

I sina föreställningar sätter Shen Yun den klassiska kinesiska dansen, kinesiska folkdanser och andra etniska danser i förgrunden. Dansarnas precision, styrka och synkronisering har imponerat på en stor publik i många länder. Det har gjort det möjligt för klassisk kinesisk dans att ta sin rättmätiga plats som ett av världens mest omfattande danssystem vid sidan av balett.

Shen Yuns föreställningar har inte bara gett oss ett tidigare okänt danssystem, utan har också presenterat dans i dess renaste form. En dansform som innefattar universella andliga värden såsom sanning, godhet och tålamod som visas fram i karaktärerna och scenerna som dansarna porträtterar.

Violinist Fiona Zheng och dirigent Milen Nachev tillsammans med ShenYun Symphony Orchestra. Foto: Dai Bing/The Epoch Times

Musiken

Shen Yuns orkester som ackompanjerar dansnumren spelar musik som kombinerar tradition, virtuositet och nyskapelse. Genom att blanda de tydliga känslorna i kinesisk musik med styrkan i en västerländsk orkester, har Shen Yun fått fram en mästerlig harmoni i musiken. En västerländsk orkester som inte bara spelar originalkompositioner – melodier som innefattar den kinesiska anden – utan även består av traditionella kinesiska instrument som gonggong, pipa och erhu (förutom de traditionellt västerländska).

När man lyssnar till musiken kan man höra hur de traditionella kinesiska instrumenten förstärks av de västerländska instrumentens kraft. Effekten är en njutning för örat, rik på inre betydelse, historia och goda ideal.

Med en västerländsk orkester som bas, vilken redan i sig själv är en fullständig kropp, och öka dess potential genom att införliva kinesiska instrument och musikstil, har Shen Yun åstadkommit något banbrytande. Något som säkert kommer att få en stor effekt på den klassiska musikens utveckling.

En annan sak som sannolikt kommer att få betydelse för sångkonsten, är Shen Yuns återupplivning av äkta bel canto-teknik för sång i det högre registret. Ursprungligen behärskades den av sångare i den gamla kinesiska teatern och i tidig europeisk opera. Sedan dess har tekniken gått förlorad både i Kina och i väst. Men Shen Yun har tagit fram den igen och presenterar den nu på scen.

Sångtexterna är djupa och andliga, de är en reflektion kring meningen med livet och vår plats i dagens värld. Texterna bygger vidare på den andliga tradition som länge funnits i både österländsk och västerländsk klassisk musik. De överskrider all sorts andlig tro och talar direkt till hjärtats innersta längtan.

Bild: The Epoch Times

Bakgrund och dräkter

När Shen Yun presenterar traditionell kultur drar de nytta av 2000-talets tekniska utveckling. De har patenterat en särskild teknik som låter artisterna på scenen interagera med bakgrundsfonden med perfekt timing. Bakgrundsprojektionen är mästerlig konst, teknologi och koreografi som tar publiken till himmelska kungariken, kejserliga palats och färgglada slätter. Den gör scenen större och ger publiken en djupare upplevelse som berör många känslor. Det känns som att det är möjligt att färdas i tiden. Bakgrunden presenteras i klassisk realistisk stil och förstärker dansernas traditionella skönhet och storslagenhet.

Bakgrundens färgsättning kompletterar även dansarnas dräkter som i sig är konstverk, inspirerat och skapat efter en omfattande forskning. Enligt Shen Yuns hemsida är designerna av dräkterna fokuserade på harmonisk balans och kontrast. Syftet är att presentera ett autentiskt uttryck av gudomligt inspirerad traditionell klädsel och en fulländad sceneffekt. Resultatet som verkligen är hisnande med starka färgkombinationer lämnar ingen i publiken oberörd.

En tradition fortsätter

Shen Yuns snabba tillväxt sedan starten 2006 vittnar om att det finns en längtan efter skönhet, traditioner, gudomligt inspirerade normer och estetik hos människor. Shen Yuns artister fortsätter söka artistisk perfektion och gudomlig inspiration enligt de klassiska västerländska mästarnas tradition, och tillför styrkan och inspirationen från Kinas 5 000 år av civilisation.

I framtiden kommer vi säkert att se den här tiden som en speciell period i konsthistorien. Återfödelsen av en djupare medvetenhet om konstens syfte: att höja mänskligheten och föra in godhet i våra liv.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.