När hon var 12 år dödades hennes mor – idag berör hennes musik på djupet
Fiona Zheng


Musik kan uttrycka det som det mänskliga språket inte kan. Det är därför det finns ett så stort berörande djup i de stycken som violinisten Fiona Zheng spelar. Hon förstår förhållandet mellan en konstnärs hjärta och musikalisk teknisk skicklighet, och hur det kan påverka hennes publik.

– När man studerar musik ställs man alltid inför frågan: Hur kan du nå ut till publiken? Hur kan du beröra dem ännu djupare? Jag tror faktiskt att när man helt kan släppa "självet" och vidga sitt hjärta, så förstärks ens musik så att den också omfattar publikens hjärtan. Då kan man verkligen beröra dem, sade Zheng i en video publicerad av Shen Yun Performing Arts, där Zheng är violinist.

På flykt undan förföljelse

När Zheng spelar Sarasates "Zigeunerweisen", så genomsyras stycket av en melankolisk känsla baserad på något som hänt i det verkliga livet, och som kommer direkt från virtuosens hjärta. Zheng har en personlig tolkning av detta stycke som otvetydigt förmedlas genom hennes intensivt emotionella ansiktsuttryck och hur hon använder stråken, och som är lika fängslande som den musikaliska kompositionen.


Medan Zhengs mormor fortfarande levde led hon av många sjukdomar, bland annat högt blodtryck, och hennes höfter var täckta av bölder. Hon fann senare Falun Dafa, även kallad Falun Gong, en qigongmetod för kropp och sinne som baseras på principerna sanning, godhet och tålamod. Denna qigongmetod blomstrade i Kina under 90-talet. Vid åsynen av hur hennes mormors krämpor mirakulöst försvann genom att utöva denna metod så började även Zheng och hela hennes familj med Falun Dafa.

I juli 1999 ansåg det kinesiska kommunistpartiet helt plötsligt att Falun Dafas popularitet var ett hot mot den auktoritära regimen. En brutal förföljelse följde, som slet sönder många familjer – även Zhengs familj.


– 2006 bröt sig polisen in i vårt hem, tog alla våra Falun Dafa-böcker och grep min mor och min mormor. Både min mor och mormor dog på grund av tortyr och förföljelse, med bara 15 dagars mellanrum, sade Zheng i en intervju på Shen Yuns hemsida.


– Efter det var min far och jag i ständig rörelse, som de romer som inspirerade Sarasates till Zigeunerweisen. Vi flyttade ständigt runt för att undvika förföljelse.

Zheng var helt förskräckt över varför den kinesiska regimen försökte eliminera Falun Dafa i Kina.

– Är det något fel med att tro på sanning, godhet och tålamod? Varför förföljer de oskyldiga människor? undrar hon.


Trots att hennes mardröm var över när hon flyttade till USA, så var den verklighet som fick henne att fly sitt hemland fortfarande ett smärtsamt minne. Kanske är det därför Zigeunerweisen är så stämningsmättad när Zheng framför den.

Att bemästra sig själv

Under de första sex månaderna när hon var utomlands vågade Zheng inte meditera i parken. Hon ville hellre utöva i sitt sovrum med nerdragna persienner. Varje gång hon såg en polisbil kände hon hjärtat hoppa till av rädsla

Med tiden lärde hon sig att lugna ner sig och insåg att hon är säker i USA, ett land som inte styrs av en kommunistisk regim.


Sedan hon gick med i Shen Yun år 2012 har den skickliga violinisten delat med sig av sin talang i några av världens mest prestigefyllda konserthus, inklusive Carnegie Hall i New York.


Zheng introducerades till musik vid tre års ålder och började spela violin vid fem. Hon säger att det har varit en konstant resa för att nå mästerskap – och att förbättra och förädla hjärta och sinne har varit hörnstenen i allt.


– Musik är något väldigt intrikat. När något förändras i dig själv så kommer den energi du ger ut också vara annorlunda.


Publiken känner det också.

– Kära nån! Jag har varit överallt ... Jag har varit på opera, på allt, och hon tog bara andan ur mig. Jag tycker att hon är fantastisk och fulländad, sade New York-bon Linda Midas, som var på Shen Yun Symphony Orchestras matinékonsert den 10 oktober 2015.

– Violinisten stal mitt hjärta. Hon spelade bara så vackert.


Zheng medger att hon blir väldigt nervös före ett soloframträdande, men efter att ha spelat den första tonen så försvinner all oro när hon koncentrerar sig på musiken.


Dessutom har hon också som vana att meditera innan hon uppträder, vilket hjälper mycket.

– Det gör min musik kraftfullare, och jag kan känna energin flöda från varje ton.  

New York-baserade Shen Yun Symphony Orchestra består av musiker från de fem Shen Yun Performing Arts kompanier som turnerar runt om i världen. Klicka här för mer information om Shen Yun Performing Arts , eller här för Shen Yun Symphony Orchestra.

Fotona i artikeln är skärmdumpar från Shen Yuns officiella youtube-konto.

 

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.