loading
Hälsa

Så får du bäst effekt av probiotika

Tyler Ardizzone, OrganicLIfestyleMagazine.com  

Människokroppen är hem till över 500 olika bakteriestammar som har specifika funktioner. Bakterier med samma namn kan till och med fungera på olika sätt. Vi har ännu inte upptäckt alla effekter som probiotika – levande bakterier och jäst som är bra för hälsan – har på kroppen. Men vi vet att rätt stammar, odlade och bearbetade på rätt sätt, har följande sex positiva hälsoeffekter.

1. Probiotika ger energi

Enligt gastroenterologen Matthew Ciorba får vi upp till 10 procent av vårt dagliga energibehov genom jäsningsprocessen i vår tarmflora. Genom att tarmbakterierna bryter ner de beståndsdelar i maten som vi själva inte kan smälta (såsom fibrer) så kan vi ta upp fettsyror, sockerarter och aminosyror som vi annars inte skulle ha tillgång till.

En vana att äta naturligt mjölksyrade grönsaker till måltiden kan löna sig för hälsan.

2. Probiotika är antiinflammatoriskt

Ett överskott av syreradikaler i mag-tarmkanalen är en potentiell orsak till kronisk sjukdom. När syreradikaler lagras i tarmkanalen kan de skada tarmhinnan och skapa ett tillstånd av kronisk inflammation. Vissa bakteriestammar har visat sig begränsa ansamlingen av fria radikaler i tarmkanalen hos möss genom att verka som antioxidanter. Slutprodukterna som tarmbakterier producerar, såsom kortkedjiga fettsyrabutyrat, har också antioxidativa egenskaper som bidrar till att minska inflammation och läka tarmväggen.

3. Probiotika motstår infektion

Jäsningens slutprodukt butyrat, stödjer också T-cellernas funktion i tarmen och bidrar till att stärka tarmväggen. Detta förhindrar patogener att komma in medan vårt immunförsvar rensar bort dem från kroppen. Probiotika hindrar också sjukdomsalstrande bakterier såsom E coli att kunna kolonisera tarmkanalen. Detta gör de genom att använda syror för att förändra miljön och skapa antimikrobiella ämnen som hindrar de dåliga bakterierna att frodas.

4. Probiotika förhindrar matsmältningsproblem

Vi behöver bakterier för att smälta maten. Probiotika bidrar till att förebygga matsmältningsproblem på många sätt. Den förhindrar att tarmväggen oxideras av fria radikaler genom att fungera som antioxidanter, och genom att trigga produktionen av skyddande slemhinnor. Probiotika producerar också substanser som ger tarmväggen vad den behöver för att läka. Butyrat tillhandahåller till exempel de komponenter som tarmväggen behöver för att bilda nya celler, samtidigt som det ger energi till befintliga celler. Butyrat har också visat sig öka tarmrörelserna, vilket hjälper till att förhindra förstoppning.

Kimchi och mjölksyrade (fermenterade) grönsaker innehåller olika probiotika.

5. Probiotika producerar vitaminer

Förutom att producera butyrat har probiotika förmågan att framställa sju olika vitaminer:

– Vitamin B12: krävs för en korrekt bildning av röda blodkroppar, neurologisk funktion och DNA-syntes.

– Vitamin B6: har en funktion i över 100 enzymreaktioner, framför allt som har att göra med proteinmetabolismen.

– Vitamin B5: behövs för att producera röda blodkroppar, tillverka köns- och stresshormoner, framställa kolesterol och upprätthålla ett friskt matsmältningsorgan.

– Vitamin B3: hjälper kroppen att framställa olika köns- och stresshormoner, förbättra cirkulationen samt undertrycka inflammation.

– Biotin: omvandlar kolhydrater, fetter och aminosyror, samt spelar en roll i att förebygga insulinresistens.

– Folat: krävs för en korrekt celldelning.

– K-vitamin: behövs för framställningen av proteiner vilka är inblandade i blodkoagulering och benbildning.

6. Probiotika främjar fettförlust

Några studier tyder på att specifika Lactobacillus-stammar påverkar kroppsfett, vikt och matsmältningsproblem. Ett regelbundet intag av en Lactobacillus-stam minskade till exempel fettmängden, kroppsvikten och midje-höftkvoten hos överviktiga personer. Detta kan bero på länken mellan leptin och probiotika. Leptin är ett hormon som utsöndras av fettceller vilket gör att hjärnan vet när vi är mätta. 

Vad är "rätt" mat?

”Rätt" mat är prebiotisk, vilket innebär att den förser tarmen med de goda bakterier den behöver för att må bra, och därmed kan få alla de positiva hälsoeffekter som tidigare nämnts.

Många experter är överens om att ett av de bästa sätten att få med probiotika i kosten är att äta mjölksyrade (fermenterade) grönsaker. Kimchi och surkål är exempel på syrade grönsaker som innehåller olika probiotika. Dessa probiotika har redan börjat arbeta med att smälta maten innan du ens äter den, vilket innebär att näringsämnena i maten blir lättare att ta upp. Det är särskilt bra för de som har matsmältningsproblem. Ett test visade att en portion med bara omkring 100 gram hemlagad surkål innehöll mer probiotika än en hel burk med probiotikakapslar.

För att vara säker på att få tag i de bästa mjölksyrade grönsakerna, så läs på etiketten. Leta efter orden "rå", "opastöriserad" och "naturligt syrad". Tänk på att produkter från stora företag sannolikt kan vara pastöriserade på något sätt, så det är värt att kolla upp produkter från mindre lokala företag. De flesta probiotika dödas när produkten värms eller pastöriseras. Se också till att det inte finns några konserveringsmedel såsom natriumbensoat eller natriumsulfit i ingredienserna.

De bästa mjölksyrade grönsakerna görs med ekologiska grönsaker och oraffinerat salt. Örter, kryddor och frön kan ha tillsatts för att få mer smak och näring.

Dessutom är icke-stärkelserika grönsaker såsom exempelvis broccoli, kronärtskockor, kruskål, grönkål, spenat och senapskål bra för tarmfloran, eftersom de innehåller mycket fibrer som mättar din probiotika, och näringsämnen som mättar din kropp.

Icke stärkelserika grönsaker såsom grönkål och broccoli är bra för tarmens bakterieflora.

Vad gäller för kosttillskott?

Vetenskaplig litteratur är fullproppad med osäkerhet om effekten av probiotiska tillskott. I en kanadensisk studie 2004, mättes de livskraftiga organismerna i tio olika märken av probiotiska preparat, och inget matchade den angivna mängden på deras etiketter. Åtta varumärken hade bara tio procent av det angivna antalet probiotika, och två av varumärkena hade inga livskraftiga probiotika alls.

– De flesta probiotiska tillskott är verkningslösa av många skäl. Det är inte bara det probiotiska antalet som är avgörande; stamkvaliteten varierar mycket och är ofta verkningslös. De flesta probiotiska tillskott är slöseri med pengar, och många matar faktiskt Candida och annan ohälsosam mikroflora, säger Michael Edwards, chefredaktör för Organic Living Magazine.

Även om dessa probiotiska tillskott innehöll all den livskraftiga probiotika som de lovar, skulle det fortfarande inte finnas någon garanti för att probiotika överlever resan genom mag-tarmkanalen.

Först måste probiotikan överleva den miljö de utsätts för när de är utanför kroppen, och när den väl intas, måste den överleva mag- och gallsyrornas extrema surhet. En studie visade att överlevnadgraden var 20 till 40 procent hos utvalda probiotiska stammar.

Även om probiotikan klarar sig till tarmkanalen, måste den fästa och kolonisera tarmväggen. Detta är en annan aspekt som är svår att mäta. 

Hur får man probiotika att fungera?

Även den bästa probiotika kan göra väldigt lite när det gäller att bekämpa en dålig kost. Faktum är att det bästa probiotiska tillskottet är mat. För att förbättra matsmältningen och få alla probiotikans positiva effekter behöver du äta prebiotika och probiotika i form av ekologiska icke-stärkelserika grönsaker, samt råa, opastöriserade mjölksyrade grönsaker varje dag. Om man äter den här kosten tillräckligt länge, och undviker processad och raffinerad mat, kan i stort sett alla så småningom förbättra hälsan i sitt matsmältningssystem.

Tyler Ardizzone är specialist på smärtlindring och författare inom hälsa och psykologi. Han kombinerar allt han lärt sig genom sin praktiska erfarenhet som kroppsterapeut och personlig tränare för att ge vägledning. För mer om Ardizzone och hans tjänster, gå till FreeToTransform.com. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa

Så får du bäst effekt av probiotika

Tyler Ardizzone, OrganicLIfestyleMagazine.com  

Människokroppen är hem till över 500 olika bakteriestammar som har specifika funktioner. Bakterier med samma namn kan till och med fungera på olika sätt. Vi har ännu inte upptäckt alla effekter som probiotika – levande bakterier och jäst som är bra för hälsan – har på kroppen. Men vi vet att rätt stammar, odlade och bearbetade på rätt sätt, har följande sex positiva hälsoeffekter.

1. Probiotika ger energi

Enligt gastroenterologen Matthew Ciorba får vi upp till 10 procent av vårt dagliga energibehov genom jäsningsprocessen i vår tarmflora. Genom att tarmbakterierna bryter ner de beståndsdelar i maten som vi själva inte kan smälta (såsom fibrer) så kan vi ta upp fettsyror, sockerarter och aminosyror som vi annars inte skulle ha tillgång till.

En vana att äta naturligt mjölksyrade grönsaker till måltiden kan löna sig för hälsan.

2. Probiotika är antiinflammatoriskt

Ett överskott av syreradikaler i mag-tarmkanalen är en potentiell orsak till kronisk sjukdom. När syreradikaler lagras i tarmkanalen kan de skada tarmhinnan och skapa ett tillstånd av kronisk inflammation. Vissa bakteriestammar har visat sig begränsa ansamlingen av fria radikaler i tarmkanalen hos möss genom att verka som antioxidanter. Slutprodukterna som tarmbakterier producerar, såsom kortkedjiga fettsyrabutyrat, har också antioxidativa egenskaper som bidrar till att minska inflammation och läka tarmväggen.

3. Probiotika motstår infektion

Jäsningens slutprodukt butyrat, stödjer också T-cellernas funktion i tarmen och bidrar till att stärka tarmväggen. Detta förhindrar patogener att komma in medan vårt immunförsvar rensar bort dem från kroppen. Probiotika hindrar också sjukdomsalstrande bakterier såsom E coli att kunna kolonisera tarmkanalen. Detta gör de genom att använda syror för att förändra miljön och skapa antimikrobiella ämnen som hindrar de dåliga bakterierna att frodas.

4. Probiotika förhindrar matsmältningsproblem

Vi behöver bakterier för att smälta maten. Probiotika bidrar till att förebygga matsmältningsproblem på många sätt. Den förhindrar att tarmväggen oxideras av fria radikaler genom att fungera som antioxidanter, och genom att trigga produktionen av skyddande slemhinnor. Probiotika producerar också substanser som ger tarmväggen vad den behöver för att läka. Butyrat tillhandahåller till exempel de komponenter som tarmväggen behöver för att bilda nya celler, samtidigt som det ger energi till befintliga celler. Butyrat har också visat sig öka tarmrörelserna, vilket hjälper till att förhindra förstoppning.

Kimchi och mjölksyrade (fermenterade) grönsaker innehåller olika probiotika.

5. Probiotika producerar vitaminer

Förutom att producera butyrat har probiotika förmågan att framställa sju olika vitaminer:

– Vitamin B12: krävs för en korrekt bildning av röda blodkroppar, neurologisk funktion och DNA-syntes.

– Vitamin B6: har en funktion i över 100 enzymreaktioner, framför allt som har att göra med proteinmetabolismen.

– Vitamin B5: behövs för att producera röda blodkroppar, tillverka köns- och stresshormoner, framställa kolesterol och upprätthålla ett friskt matsmältningsorgan.

– Vitamin B3: hjälper kroppen att framställa olika köns- och stresshormoner, förbättra cirkulationen samt undertrycka inflammation.

– Biotin: omvandlar kolhydrater, fetter och aminosyror, samt spelar en roll i att förebygga insulinresistens.

– Folat: krävs för en korrekt celldelning.

– K-vitamin: behövs för framställningen av proteiner vilka är inblandade i blodkoagulering och benbildning.

6. Probiotika främjar fettförlust

Några studier tyder på att specifika Lactobacillus-stammar påverkar kroppsfett, vikt och matsmältningsproblem. Ett regelbundet intag av en Lactobacillus-stam minskade till exempel fettmängden, kroppsvikten och midje-höftkvoten hos överviktiga personer. Detta kan bero på länken mellan leptin och probiotika. Leptin är ett hormon som utsöndras av fettceller vilket gör att hjärnan vet när vi är mätta. 

Vad är "rätt" mat?

”Rätt" mat är prebiotisk, vilket innebär att den förser tarmen med de goda bakterier den behöver för att må bra, och därmed kan få alla de positiva hälsoeffekter som tidigare nämnts.

Många experter är överens om att ett av de bästa sätten att få med probiotika i kosten är att äta mjölksyrade (fermenterade) grönsaker. Kimchi och surkål är exempel på syrade grönsaker som innehåller olika probiotika. Dessa probiotika har redan börjat arbeta med att smälta maten innan du ens äter den, vilket innebär att näringsämnena i maten blir lättare att ta upp. Det är särskilt bra för de som har matsmältningsproblem. Ett test visade att en portion med bara omkring 100 gram hemlagad surkål innehöll mer probiotika än en hel burk med probiotikakapslar.

För att vara säker på att få tag i de bästa mjölksyrade grönsakerna, så läs på etiketten. Leta efter orden "rå", "opastöriserad" och "naturligt syrad". Tänk på att produkter från stora företag sannolikt kan vara pastöriserade på något sätt, så det är värt att kolla upp produkter från mindre lokala företag. De flesta probiotika dödas när produkten värms eller pastöriseras. Se också till att det inte finns några konserveringsmedel såsom natriumbensoat eller natriumsulfit i ingredienserna.

De bästa mjölksyrade grönsakerna görs med ekologiska grönsaker och oraffinerat salt. Örter, kryddor och frön kan ha tillsatts för att få mer smak och näring.

Dessutom är icke-stärkelserika grönsaker såsom exempelvis broccoli, kronärtskockor, kruskål, grönkål, spenat och senapskål bra för tarmfloran, eftersom de innehåller mycket fibrer som mättar din probiotika, och näringsämnen som mättar din kropp.

Icke stärkelserika grönsaker såsom grönkål och broccoli är bra för tarmens bakterieflora.

Vad gäller för kosttillskott?

Vetenskaplig litteratur är fullproppad med osäkerhet om effekten av probiotiska tillskott. I en kanadensisk studie 2004, mättes de livskraftiga organismerna i tio olika märken av probiotiska preparat, och inget matchade den angivna mängden på deras etiketter. Åtta varumärken hade bara tio procent av det angivna antalet probiotika, och två av varumärkena hade inga livskraftiga probiotika alls.

– De flesta probiotiska tillskott är verkningslösa av många skäl. Det är inte bara det probiotiska antalet som är avgörande; stamkvaliteten varierar mycket och är ofta verkningslös. De flesta probiotiska tillskott är slöseri med pengar, och många matar faktiskt Candida och annan ohälsosam mikroflora, säger Michael Edwards, chefredaktör för Organic Living Magazine.

Även om dessa probiotiska tillskott innehöll all den livskraftiga probiotika som de lovar, skulle det fortfarande inte finnas någon garanti för att probiotika överlever resan genom mag-tarmkanalen.

Först måste probiotikan överleva den miljö de utsätts för när de är utanför kroppen, och när den väl intas, måste den överleva mag- och gallsyrornas extrema surhet. En studie visade att överlevnadgraden var 20 till 40 procent hos utvalda probiotiska stammar.

Även om probiotikan klarar sig till tarmkanalen, måste den fästa och kolonisera tarmväggen. Detta är en annan aspekt som är svår att mäta. 

Hur får man probiotika att fungera?

Även den bästa probiotika kan göra väldigt lite när det gäller att bekämpa en dålig kost. Faktum är att det bästa probiotiska tillskottet är mat. För att förbättra matsmältningen och få alla probiotikans positiva effekter behöver du äta prebiotika och probiotika i form av ekologiska icke-stärkelserika grönsaker, samt råa, opastöriserade mjölksyrade grönsaker varje dag. Om man äter den här kosten tillräckligt länge, och undviker processad och raffinerad mat, kan i stort sett alla så småningom förbättra hälsan i sitt matsmältningssystem.

Tyler Ardizzone är specialist på smärtlindring och författare inom hälsa och psykologi. Han kombinerar allt han lärt sig genom sin praktiska erfarenhet som kroppsterapeut och personlig tränare för att ge vägledning. För mer om Ardizzone och hans tjänster, gå till FreeToTransform.com. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024