loading

Häll försiktigt en liten mängd varmt vatten, som håller runt 90 till 100 grader, i koppen. Foto: Peter Valk
Häll försiktigt en liten mängd varmt vatten, som håller runt 90 till 100 grader, i koppen. Foto: Peter Valk
Livsstil

Så brygger du te i gaiwan – skål med lock

Peter Valk

“Gaiwan” som bokstavligt betyder lock (gai) och skål (wan) är ett praktiskt och elegant verktyg för att brygga alla typer av löst te. Man kan ofta se gaiwan i historiska personers porträtt eller i filmer om det gamla Kina.

Uppfinningen av gaiwan under Mingdynastin (1644-1911) sammanföll med att te började bryggas av lösbladste istället för te i pulverform. På 1970-talet serverades te till kunderna i Hongkongs restauranger i sådana koppar, snarare än ur dagens stora kommunala tekannor, för att varje person själv skulle kunde bestämma eller justera teets styrka och själv variera bryggtiden. På den tiden hade fortfarande teets kvalité betydelse.

Gaiwan består av tre delar: lock, skål och fat. Vissa säger att dessa representerar: himlen, människan och jorden. Denna praktiska tekopp kan köpas i chinatown för ett par dollar eller som en antikvitet för flera tusen dollar.

Lätt eller starkt oxiderat te                                 

Det finns flera sätt att brygga lösbladste i gaiwan, beroende på vilken typ av te det är frågan om. Vi kommer att tala om två sätt att brygga te på: det första sättet passar för lätt oxiderade teer såsom grönt, gult och vitt te. Det andra sättet passar för starkare oxiderade teer som oolong, svart eller rött te eller Pu-ehr-te.

Huvudskälet till att dessa teer behöver olika bryggmetoder är att lätt oxiderade teer har lättare smak och kan bryggas mycket längre tid än starkt oxiderade teer som har mycket styrka och lätt kan bryggas för länge, och som en följd bli beskt.

Så alla kan dricka dessa lätt oxiderade teer direkt ur koppen (gaiwan). Locket tjänar som ett filter för att hindra lösa blad att komma in i munnen när man smuttar på teet. Teer med starkare oxidering kräver att teet hälls över i ett annat kärl.

Gaiwans glaserade yta, som vanligtvis är gjord av porslin eller glas, ser till att smaken inte absorberas av kärlet och att inga smaker eller aromer läggs till teextraktet. Det är anledningen till att gaiwan är tekonnässörernas favorit när de testar teer eftersom den ger en neutral brygd.

Foto: Gary Stevens/ CC BY 2.0

Metod 1: Drick direkt från gaiwan

Den här metoden gäller för lätt oxiderade teer som grönt, gult och vitt te.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten.

2. Lägg lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen.

3. Häll försiktigt vattnet, som har en temperatur på cirka 80 grader, i koppen runt tebladen. Om vattnet är för hett eller hälls rätt över de lätt oxiderade tebladen, bränner det bladen och teet får besk eller bränd smak. Fyll koppen med två tredjedelar vatten.

4. Sätt locket på koppen och låt teet stå och dra cirka 30 sekunder, sedan är teet färdigt.

5. Vissa teblad sjunker inte ner till botten. Använd i sådana fall locket för att göra en glipa genom vilken du kan smutta på teet. Locket tjänar som filter för bladen.

6. Nästan allt te kan bryggas flera gånger (grönt te en till tre gånger). Lämna lite teblad i botten av koppen, vilket används som grund för nästa omgång te.

7. Till nästa omgång: upprepa stegen 3 och 4 men denna gång kan vattentemperaturen vara högre och bryggtiden längre.

Foto: Shizuha/ CC BY 3.0

Metod 2: "Använd gaiwan som tekanna”

För starkt oxiderade teer som oolong, svart (eller rött) eller Pu-erh te används gaiwan som en bryggkanna. Man behöver ha ytterligare en kanna att hälla teet i.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten.

2. Lägg i lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen.

3. Häll försiktigt i lite hett vatten (cirka 90 till 100 grader) på koppens insida.

4. Låt det stå och dra i 10 sekunder innan det hälls i en annan kopp eller direkt i slasken. Detta kallas ”att väcka upp teet” och görs för att låta smaken komma fram och sköljer tebladen från eventuellt damm.

5. Häll ännu en gång hett vatten på koppens insida, runt tebladen, och fyll koppen till två tredjedelar.

6. Lägg på locket och låt det dra 10-30 sekunder.

7. Ta bort locket och känn aromen. Aromen säger mycket om teets kvalité.

8. Sätt på locket på koppen men lämna en liten öppning genom vilken du kan hälla teet i en annan kopp, utan att bladen följer med. Håll händerna högt upp på koppen så att du inte bränner fingrarna.

9. Häll i!

10. Drick.

11. För flera omgångar av samma blad: upprepa stegen från 5 till 10 men utöka bryggtiden med 10 sekunder för varje gång. Oxiderat te, som oolong och svart te, kan bryggas upp till åtta gånger på samma blad.

Peter Valk är te-expert som har rest mycket i Asien och fördjupat sig i traditionell kinesisk kultur. Han har gjort affärer med kinesiskt te sedan 2007.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading

Häll försiktigt en liten mängd varmt vatten, som håller runt 90 till 100 grader, i koppen. Foto: Peter Valk
Häll försiktigt en liten mängd varmt vatten, som håller runt 90 till 100 grader, i koppen. Foto: Peter Valk
Livsstil

Så brygger du te i gaiwan – skål med lock

Peter Valk

“Gaiwan” som bokstavligt betyder lock (gai) och skål (wan) är ett praktiskt och elegant verktyg för att brygga alla typer av löst te. Man kan ofta se gaiwan i historiska personers porträtt eller i filmer om det gamla Kina.

Uppfinningen av gaiwan under Mingdynastin (1644-1911) sammanföll med att te började bryggas av lösbladste istället för te i pulverform. På 1970-talet serverades te till kunderna i Hongkongs restauranger i sådana koppar, snarare än ur dagens stora kommunala tekannor, för att varje person själv skulle kunde bestämma eller justera teets styrka och själv variera bryggtiden. På den tiden hade fortfarande teets kvalité betydelse.

Gaiwan består av tre delar: lock, skål och fat. Vissa säger att dessa representerar: himlen, människan och jorden. Denna praktiska tekopp kan köpas i chinatown för ett par dollar eller som en antikvitet för flera tusen dollar.

Lätt eller starkt oxiderat te                                 

Det finns flera sätt att brygga lösbladste i gaiwan, beroende på vilken typ av te det är frågan om. Vi kommer att tala om två sätt att brygga te på: det första sättet passar för lätt oxiderade teer såsom grönt, gult och vitt te. Det andra sättet passar för starkare oxiderade teer som oolong, svart eller rött te eller Pu-ehr-te.

Huvudskälet till att dessa teer behöver olika bryggmetoder är att lätt oxiderade teer har lättare smak och kan bryggas mycket längre tid än starkt oxiderade teer som har mycket styrka och lätt kan bryggas för länge, och som en följd bli beskt.

Så alla kan dricka dessa lätt oxiderade teer direkt ur koppen (gaiwan). Locket tjänar som ett filter för att hindra lösa blad att komma in i munnen när man smuttar på teet. Teer med starkare oxidering kräver att teet hälls över i ett annat kärl.

Gaiwans glaserade yta, som vanligtvis är gjord av porslin eller glas, ser till att smaken inte absorberas av kärlet och att inga smaker eller aromer läggs till teextraktet. Det är anledningen till att gaiwan är tekonnässörernas favorit när de testar teer eftersom den ger en neutral brygd.

Foto: Gary Stevens/ CC BY 2.0

Metod 1: Drick direkt från gaiwan

Den här metoden gäller för lätt oxiderade teer som grönt, gult och vitt te.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten.

2. Lägg lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen.

3. Häll försiktigt vattnet, som har en temperatur på cirka 80 grader, i koppen runt tebladen. Om vattnet är för hett eller hälls rätt över de lätt oxiderade tebladen, bränner det bladen och teet får besk eller bränd smak. Fyll koppen med två tredjedelar vatten.

4. Sätt locket på koppen och låt teet stå och dra cirka 30 sekunder, sedan är teet färdigt.

5. Vissa teblad sjunker inte ner till botten. Använd i sådana fall locket för att göra en glipa genom vilken du kan smutta på teet. Locket tjänar som filter för bladen.

6. Nästan allt te kan bryggas flera gånger (grönt te en till tre gånger). Lämna lite teblad i botten av koppen, vilket används som grund för nästa omgång te.

7. Till nästa omgång: upprepa stegen 3 och 4 men denna gång kan vattentemperaturen vara högre och bryggtiden längre.

Foto: Shizuha/ CC BY 3.0

Metod 2: "Använd gaiwan som tekanna”

För starkt oxiderade teer som oolong, svart (eller rött) eller Pu-erh te används gaiwan som en bryggkanna. Man behöver ha ytterligare en kanna att hälla teet i.

1. Värm upp och gör koppen ren med hett vatten.

2. Lägg i lösa teblad (cirka 5 gram) i koppen.

3. Häll försiktigt i lite hett vatten (cirka 90 till 100 grader) på koppens insida.

4. Låt det stå och dra i 10 sekunder innan det hälls i en annan kopp eller direkt i slasken. Detta kallas ”att väcka upp teet” och görs för att låta smaken komma fram och sköljer tebladen från eventuellt damm.

5. Häll ännu en gång hett vatten på koppens insida, runt tebladen, och fyll koppen till två tredjedelar.

6. Lägg på locket och låt det dra 10-30 sekunder.

7. Ta bort locket och känn aromen. Aromen säger mycket om teets kvalité.

8. Sätt på locket på koppen men lämna en liten öppning genom vilken du kan hälla teet i en annan kopp, utan att bladen följer med. Håll händerna högt upp på koppen så att du inte bränner fingrarna.

9. Häll i!

10. Drick.

11. För flera omgångar av samma blad: upprepa stegen från 5 till 10 men utöka bryggtiden med 10 sekunder för varje gång. Oxiderat te, som oolong och svart te, kan bryggas upp till åtta gånger på samma blad.

Peter Valk är te-expert som har rest mycket i Asien och fördjupat sig i traditionell kinesisk kultur. Han har gjort affärer med kinesiskt te sedan 2007.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025