Alexandra De Paoli: Gör egen tvål av getmjölk eller örtté
En hemgjord tvål kan doftsättas på olika sätt.


Sedan antiken har människor tillverkat egen tvål av fett, lut och vatten. En fördel med att göra tvål själv är att man känner till alla ingredienser. Det är också ett trevligt hantverk. Alexandra De Paoli delar med sig av sitt recept på traditionell tvål som inte torkar ut. Doftsätt den som du vill.

Förr kokade de flesta hushåll sin egen tvål. Luten fick man från askan och fettet tog man från slakten. Eftersom det finns tvål att köpa i affärerna, både fabrikstillverkade och handgjorda, så är tvåltillverkning kanske inget man gör för att fylla årets förbrukning utan snarare för att prova på och lära sig mer om ett gammalt hantverk.

Så fungerar det

Fett och lut tillsammans genomgår en förtvålningsprocess där fettet blir till tvål och luten försvinner.

Man kan välja olika fett till tvålen. Enligt traditionen används fårtalg eller grisfett och många tvålar vi hittar i affären är tillverkade av djurfett. Tvålar på olivolja har blivit vanligare och receptet från örtterapeuten Alexandra De Paoli innehåller en blandning av olika vegetabiliska fetter.

Medan kokosfettet är bra för att ge lödder så ger rapsolja en fast och fin konsistens. Hon använder också olivolja i sin tvål. Honung är bra för huden på flera sätt: den binder fukt i huden, är bakteriedödande och antiinflammatorisk. Nackdelen med att ha den i tvålen är att den blir lite mjuk. Därför tillsätter Alexandra även lite bivax som gör tvålen hårdare. Även bivax är bra för huden eftersom den skyddar, läker och gör den smidig och mjuk.

Gör en tallbarrstvål med avkok på tallbarr.

Getmjölk eller örtté

Alexandra använder gärna getmjölk till tvålen för att få en mjuk och hudvårdande tvål. Ett alternativ är att använda kokt vatten eller örtavkok. Det finns många olika örter som passar, som brännässla, kamomill, björk, ringblomma, grönt te eller tallbarr (hackade).

För att göra ett örtavkok: Lägg 2 msk örter i en liter kokande vatten. Låt det dra i 10 minuter och sila sedan bort örterna. Låt det svalna.

Doftsättning

Här tipsar Alexandra om två olika doftsättningar. Vill du prova båda så utgå från grundreceptet och dela sedan upp satsen i två delar.

Kaffetvålen är bra för att få bort starka lukter, till exempel när man hanterat fisk eller vitlök i köket. Kryddtvålen har en stimulerande och värmande effekt.

Kaffetvål efter annat recept.

Var försiktig med kaustiksodan

Kaustiksoda, det vill säga natriumhydroxid, finns på apoteket och i färghandeln. Undvik vattenlösningar av natriumhydroxid, natronlut och lut, eftersom de inte fungerar.

Eftersom kaustiksodan är starkt frätande bör man vara försiktig vid hanteringen. Skyddsglasögon, förkläde och handskar behövs som skydd mot stänk. Den kan också fräta bort färg så håll till på köksbänken eller täck arbetsytan med plast.

Ha en ättiksflaska till hands ifall det skulle komma ett stänk av kaustiksodan eller tvålmassan på huden. Lite ättika neutraliserar då. Vid rengöringen efteråt kan man hälla i lite ättika i diskvattnet för att få bort det basiska.

När man blandar tvålmassan är det viktigt att låta örtavkoket eller vattnet svalna innan man tillsätter kaustiksodan eftersom sodan annars reagerar för häftigt med vattnet så att det stänker.

Alexandras recept kommer från Yles artikel.

Hemgjord tvål á la Alexandra

Det här behövs (12 tvålar)

Fettfas

375 g kokosfett
645 g olivolja
450 g rapsolja
30 g bivax

Vattenfas

544 g getmjölk, örtavkok eller kokt vatten
205 g kaustiksoda

Doftfas till en halv sats

Kaffetvål

18 g honung
2 msk kaffepulver

Kryddtvål

18g honung
35g eterisk olja från apelsin
15 g eterisk olja från kardemumma
1 ½ msk paprikapulver

Gör så här

Börja med fettfasen. Väg upp fetter och oljor och låt det smälta ihop i en kastrull på svag värme. Ställ det åt sidan för att svalna.

Använd en stadig och värmetålig bunke för att blanda tvålmassan. Mät upp getmjölken, det avsvalnade örtavkoket eller vattnet och häll i. Väg upp kaustiksodan och vispa varsamt ner den i vätskan.

Ställ bunken under köksfläkten eller gå undan för att undvika att andas in ångorna när kaustiksodan reagerar med vattnet. Ett alternativ är att göra tvålen utomhus. Låt det hela svalna.

Mät temperaturen på både vatten- och fettfasen. När de båda är 40 grader är det dags att röra ner vattenfasen i fettfasen. Fortsätt att röra tills det börjar synas spår i massan. Här går det bra att använda en stavmixer för att få det att gå lite fortare. Mixa då i 20 sekunder, rör lite för hand, mixa igen och så vidare.

Vill du göra flera doftsättningar så dela här upp massan i två skålar. När massan börjar tjockna är det dags att tillsätta doftingredienserna.

Häll upp massan i ett plasttråg eller varför inte i en sandkakeform från sandlådan? Där ska den få stelna i 1-2 dagar innan man skär den. Använd en vass kniv och skär i lagom stora bitar. Låt sedan tvålen mogna i fyra veckor.

Tips! När tvålen är väl använd och har gått i mindre bitar kan man pigga upp och återanvända bitarna i en tvålpåse av jutetyg som är enkel att göra själv.

Alexandra De Paoli klipper barr under en örtvandring i Umeå 2016. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.