Det behövs hårdare tag mot kommunistdiktaturen Nordkorea för att stoppa deras försök att kringgå sanktionerna mot landet och deras illegala vapen- och narkotikaaffärer, anser riksdagsledamoten Björn Söder (SD) efter avslöjandena i den uppseendeväckande dokumentären ”Mullvaden - undercover i Nordkorea” som nyligen sändes på SVT:s dokument utifrån.
– Nordkoreas ambassadör bör omgående kallas upp till UD och förklaras persona non grata och utvisas ur landet, säger Söder i ett mejl till Epoch Times på tisdagen.
Uppgifterna i den danska dokumentären av Mads Brügger visar bland annat att Nordkorea arbetar med illegal vapen- och narkotikahandel där såväl avancerade vapen som metamfetamin erbjuds. I filmen framkom också att Nordkoreas ambassadör i Sverige var involverad i planeringen av vapenaffären på ambassaden i Stockholm.
Det här visar att Nordkorea kringgår FN:s och EU:s sanktioner som införts mot landet för att de har utvecklat kärnvapen och genomfört kärnsprängningar i strid med internationella överenskommelser.
– Nordkorea är ett av de länder som utgör ett av de största hoten mot världsfreden i dagsläget och landet har genom sin uppbyggnad av en långräckviddig kärnvapenförmåga skapat ett globalt hot, säger Björn Söder.
Han menar att risken för att Nordkorea kan starta ett krig där kärnvapen ingår inte får underskattas.
– I dagsläget rapporteras att Nordkorea har flertalet kärnvapen med förmågan att nå USA:s fastland. Det är mycket viktigt att se till att landet inte kan få tillgång till teknologi så att de kan ytterligare bygga upp sin kärnvapenförmåga eller att de kan få inkomster från utlandet genom exempelvis vapensmuggling, säger han.

Nordkorea är en kommunistisk, sluten totalitär stat, där majoriteten av befolkningen lever i stor fattigdom under hårt förtryck. Landet har ett utvecklat kärnvapen- och robotprogram, och har sedan 2006 då det första kärvapentestet utfördes, genomfört flertalet kärnvapentest och robotuppskjutningar, vilket fördömts av omvärlden. Foto: Ed Jones/AFP via Getty Images
Fråga till Sveriges utrikesminister
Strax efter att uppgifterna om Nordkoreas brott mot sanktionerna avslöjades i dokumentären ställde Björn Söder en skriftlig fråga till Sveriges utrikesminister Ann Linde. Han undrar vilka åtgärder hon tänker vidta mot Nordkorea och dess ambassad i Sverige.
Ann Linde skriver i sitt svar att hon tar allvarligt på uppgifterna i dokumentären och säger:
”Tillsammans med Danmark har vi tagit upp dokumentären inom ramen för EU-samarbetet, inklusive EU-kommissionen. Vi kommer båda att uppmärksamma också FN:s sanktionskommitté om saken.”
Även om Söder är positiv till att regeringen uppmärksammar frågan i EU och FN, så ser han också att det finns brister i världssamfundets förmåga att upprätthålla sanktionerna mot Nordkorea.
– Det har tidigare framkommit att landet kunnat importera exempelvis lyxvaror som varit förbjudna och det finns misstankar att man fått tillgång till robotteknologi från utlandet för att stärka sin kärnvapenförmåga, säger han och tillägger att Nordkorea också har kunnat exportera sin arbetskraft under slavliknande förhållanden till bland annat Kina och Ryssland på ett sätt som gett stora inkomster till regimen.
Kände till brott mot sanktionerna
Ann Linde skriver att hon är medveten om att det sedan tidigare förekommit omfattande brott mot sanktionerna från Nordkoreas sida, vilket rapporterats från bland annat FN:s sanktionskommitté.
Björn Söder menar att problemet är att dessa frågor inte uppmärksammats tillräckligt tidigare av regeringen och att de inte vidtagit konkreta åtgärder för att motverka detta. Han anser till exempel att det är viktigt att stärka de organisationer och myndigheter som jobbar konkret mot illegal vapensmuggling, som i Sverige är Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
När det gäller Ann Lindes svar på hans fråga tycker Söder att det saknas en beslutsamhet mot Nordkoreas ambassad, och att Sverige måste agera mer bestämt när en ambassad, som i det här fallet, agerar som en slags sambandscentral för vapenaffärer.
– Det viktiga är att det vid varje givet tillfälle när ambassader träder över sina befogenheter genomförs en tydlig markering mot ambassaden ifråga. I det här fallet är det så pass allvarliga uppgifter som framkommer på ett väldokumenterat sätt att ambassadören bör utvisas ur landet, säger han.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.