Protestledare gripna i Hongkong
Advokaten Chow Hang-Tung, en av de gripna, under en presskonferens i tisdags. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Polisen i Hongkong har gripit fyra ledare för den grupp som organiserat årliga manifestationer i Hongkong till minne av massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Gripandena kommer en dag efter att gruppen meddelat polisen om att de inte tänkte ge myndigheterna information om gruppens medlemmar eller på annat sätt samarbeta i en utredning om säkerhetshot mot Kina.

– Jag vill säga till alla Hongkongbor att vi måste fortsätta stå emot och inte ge upp för denna oresonliga makt fort och utan motstånd, sade en av de fyra, advokaten Chow Hang-Tung, i tisdags när hon hade meddelat polisen sitt beslut.

Enligt AFP fördes hon på onsdagen från sitt kontor, iförd handbojor. Bara timmar senare var det tänkt att hon i domstol skulle försvara en klient som är åtalad enligt de nya säkerhetslagarna i Hongkong. Tre andra ledare greps även de under morgontimmarna.

Chow Hang-Tung greps även den 4 juni, årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg, då misstänks för att ha spridit information om en olaglig sammankomst.

I Hongkong har manifestationer till minne av massakern varit tillåtna fram till förra året, men trots förbudet hölls ändå minnesceremonier då, liksom i år. Senast dock i betydligt mindre skala än normalt efter att runt 7 000 poliser uppges ha kommenderats ut för att förhindra att folk samlas till manifestationer.

Kinas nationella folkkongress klubbade förra sommaren igenom en nationell säkerhetslag för Hongkong. Lagen riktar in sig på det som Peking definierar som separatism, omstörtning, terrorism och samröre med fientlig främmande makt. Den har fördömts av en lång rad länder och bedömare menar att den har satt punkt för Hongkongs frihet.

(TT-AFP-Reuters)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.