Naturligt husapotek hjälper mot infektioner och värk
Gul lök är viktig i husapoteket. Den är bra mot bland annat öronvärk, ledvärk och infektioner. Då lägger man ett lökomslag, finhackad lök i till exempel en tunn näsduk, på det värkande stället. (Foton: Eva Sagerfors/Epoch Times)


Med citron, gul lök och pepparrot i skafferiet klarar man av mycket. Inom den antroposofiska medicinen används dessa mot bland annat infektioner, feber, ledvärk, bihåleinflammation och huvudvärk. Skolsköterskan Lena Falck berättar om det grundläggande husapoteket enligt antroposofin, och hur man använder det.

Antroposofisk medicin använder naturliga medel för att hjälpa kroppen att läka sig själv. Och behandlingarna brukar ha bra effekt.

– Jag skulle verkligen inte tveka. De här behandlingarna som vi pratar om är inte farliga, de kan inte ställa till med någonting. Det blir inga biverkningar, mer än om man inte gillar att lukta lök, säger Lena Falck och skrattar.

Lena är legitimerad distriktssjuksköterska, med specialisering inom antroposofisk omvårdnad. Hon arbetar som skolsköterska vid Waldorfskolan i Umeå. Under en föreläsning berättar hon hur man kan ta hand om vanliga åkommor på ett sätt som stöder kroppens egen läkeförmåga. Då kan man många gånger undvika att ge antibiotika eller febernedsättande medel i onödan.

Behandlingarna består ofta av att lägga omslag, att ta fotbad eller att göra insmörjningar med olja. Här berättar Lena om omslag och behandlingar med citron, gul lök och pepparrot. Hon ger också tips på verksamma oljor som är bra att ha i sitt husapotek.

Till omslagen använder Lena bomullskompress, men har man inga sådana så går det lika bra med en tunn näsduk. När man har gjort i ordning omslaget kan det behöva värmas. Då värmer man det på ett grytlock som man vänt upp-och-ner ovanpå en kastrull med hett vatten i.

Välj om möjligt ekologiskt odlade livsmedel.

Feber är kroppens försvar

Lena berättar att feber är ett tecken på att kroppen fungerar. Bakterier och virus förökar sig bra i 33–35 grader. Men många av de vanliga virusen dör när temperaturen går upp till 38–40 grader. Därför är vi inom den antroposofiska medicinen väldigt angelägna om att inte ta febernedsättande medel. Det här kan kroppen själv ta hand om, säger hon. Dessutom sätts immunsystemet igång av värmen.

Om febern håller i sig och allmäntillståndet är påverkat måste man naturligtvis söka läkare.

Citronen används utvärtes i ett varmt omslag eller i ett fotbad. Om man inte har en citron hemma så är ekologisk citronsaft på flaska bättre än inget alls. Foto: Eva Sagerfors

Citron mot feber och halsont

Om man ändå vill sänka febern lite så hjälper citronen. Med ett citronomslag på vaden kan febern gå ner flera tiondels grader.

Citronomslag

– Skär först citronen i skivor och lägg i en gasbinda. Det går också bra att krama saften ur citronen i kompressen.

– Citronen ska inte vara kall, så värm paketet ovanpå ett varmt grytlock. När paketet är lagom varmt lägger man det mot vaden och håller fast med en hög strumpa. Det fungerar även bra att lägga paketet under fotsulorna.

Citron är också bra mot halsont. Då lägger man omslaget som en krage runt halsen. Utanpå omslaget kan man lägga fetvadd eller en sjal som håller värmen.

Ett fotbad med citron hjälper mot huvudvärk, allergisnuva och förkylning.

Idag är man ju inte så pigg på att ge antibiotika till alla dessa öroninflammationer, utan man försöker att klara det på annat sätt.

– Lena Falck, skolsköterska med grund i antroposofisk medicin

Gul lök är effektiv mot infektioner

Gul lök har en mycket bra effekt på infektioner, berätta Lena. Löken innehåller mycket svavel som har bra verkan mot infektioner. Här tar hon några exempel på åkommor där den gula löken är användbar.

Lökomslag

– Finhacka löken och lägg i en gasbinda. Det är bättre ju mer finhackad löken är, då kommer mer av de eteriska oljorna ur.

– Värm omslaget på ett grytlock.

Öronvärk är vanligt och kan ofta motas med ett lökomslag.

– Idag är man ju inte så pigg på att ge antibiotika till alla dessa öroninflammationer, utan man försöker att klara det på annat sätt. Vi här i Västerbotten är ett av de länen som ger minst antibiotika, säger Lena.

Gör ett omslag och låt det bli riktigt varmt ovanpå ett grytlock. Lägg det mot örat och sätt på en mössa. På så vis kan man undvika antibiotika i första hand. Omslaget kan ligga några timmar på örat. Man kan gärna somna med det.

När man har värk i öronen finns det vätska bakom trumhinnan istället för luft. Då kan man hålla för näsan och tryckutjämna. Blås 5–10 gånger morgon och kväll. Tillsammans med lökomslag mot örat så kan man klara av det, säger Lena.

Hosta. Gör ett lite större omslag och lägg på bröstet.

Mot reumatiska besvär. Lägg ett lökomslag på värkande leder.

Urinvägsinfektion. Det är en vinst att kunna mota tillbaka en begynnande urinvägsinfektion och slippa ta antibiotika.

– En begynnande urinvägsinfektion kan motas med en halv gul lök. Finhacka löken och lägg i en gasbinda. Forma till en binda och värm den på ett grytlock tills den har samma temperatur som handen. Lägg lökbindan i trosan och byt efter tre–fyra timmar.

Pepparrot sätter fart vid bihåleinflammation

Pepparroten är effektiv mot bihåleinflammation. Istället för luft i bihålorna finns var, vilket gör att vi känner ett tryck.

– Man vill ha den där färska effekten av pepparroten. Den sätter fart när något har stagnerat och stockat sig, vilket det har när man har förkylning eller bihåleinflammation.

Ett fotbad med senapspulver sätter också fart och har en bra verkan vid bihåleinflammation.

Omslag med pepparrot

– Riv pepparroten grovt och lägg en dessertskeds mängd i en kompress. Packa ihop, fukta paketet och värm på ett grytlock.

Var försiktig så att de starka ångorna inte kommer i ögonen. Håll paketet mot ena kinden, tills det svider, eller räkna till tjugo. Flytta då paketet till den andra kinden, och sedan vidare upp till ena sidan av pannan. Flytta sedan till den andra sidan av pannan.

Om inte tidigare så är det nu dags att gå och snyta sig. Upprepa behandlingen efter tio minuter. Om det behövs kan man värma kompressen mellan händerna.

Pepparrot kan också vara effektivt mot depression. Då lägger man paketet mellan skulderbladen för att lösa upp stockningar.

Skolsköterskan Lena Falck berättar hur man kan använda pepparroten vid bihåleinflammation. Temat för kursen, som anordnades av Föreningen Kvannemottagningen, var hur man behåller en god hälsa med tips från antroposofisk medicin. Umeå Waldorfskola, oktober 2016. Foto: Eva Sagerfors

I husapoteket rekommenderar Lena också essenser, oljor och salvor med calendula, arnika och combudoron.

Arnika löser det som stagnerat

Arnika, eller slåttergubbe, blommar mitt i sommaren. Hela växten används till salva, tinktur och massageolja. Lena använder den dagligen i sitt jobb på skolan. Där händer det ibland att någon klämmer eller stukar sig. Då är den mycket användbar.

– Arnikan sätter fart på det som har stagnerat. Den kan också minska smärta. Arnikan har jag alltid med mig, säger Lena.

Blåmärken och svullnader försvinner snabbare med arnika. Den är också en bra hjälp vid ryggskott, muskel-, tränings- och växtvärk. Till färska skador använder man arnika-essens.

Arnika fungerar också på gamla skador. Då använder man salva.

Omslag med arnika-essens

– Droppa tjugo droppar arnika-essens i en halv deciliter vatten och blöt kompressen. Vid till exempel en vrickning lägger man kompressen om leden.

Calendula mot infektioner och inflammationer

Calendula, ringblomma, är bra mot inflammation och infektion. Essensen kan användas till sårtvätt för att slippa infektioner. Då tar man en tesked essens till en deciliter vatten som man sedan tvättar med.

Om man har fått nageltrång, fått en inflammation, sätter man på calendula-salva. Salvan är också bra på nariga eller sprickiga fötter.

Combudoron mot klåda och bränna

Combudoron kallas också arnika urtica, eftersom den innehåller både slåttergubbe och etternässla (Urtica urens). Den är bra mot brännskador, solbränna och klåda. Essensen späds i vatten: två teskedar till en deciliter.

Lena berättar om en elev som fick syra på benet. De var snabba och hällde combudoron på en handduk som de lade på skadan. När eleven kom till akuten kunde läkarna inte se några blåsor i huden.

För mer läsning om det antroposofiska husapoteket rekommenderar Lena boken ”Syster Märtas husapotek”.

Fakta

Antroposofisk medicin

Den antroposofiska medicinen eftersträvar att behandla hela människan, att stödja människans egen förmåga till läkning. Utgångspunkten är skolmedicinen, som kompletteras med antroposofiska mediciner och terapier. Det medicinska ansvaret ligger hos legitimerade läkare och legitimerade sjuksköterskor.

Källa: Föreningen Kvannemottagningen