Fotbad med citron hjälper mot snuva och stress

Ett fotbad med citron minskar aktiviteten i huvudet.


Fotbad är en behandlingsform inom den antroposofiska medicinen. För att behandla huvudet gör man ett fotbad med citron. Det är effektivt mot förkylning, huvudvärk och när man känner sig uppe i varv och behöver få ro i huvudet. Under en kurs berättar massören Marina Eriksson om behandlingen.

Under sin utbildning vid Vidarkliniken i Järna lärde sig Marina Eriksson bland annat Presselmassage och rytmisk insmörjning, som hon använder i sitt arbete på Mariagården utanför Umeå. Det här är vanliga utvärtes behandlingar inom den antroposofiska medicinen, tillsammans med omslag och fotbad.

Den antroposofiska medicinen använder naturliga medel för att hjälpa kroppen till självläkning. Fotbadet är en avledande behandling. När underbenen behandlas flyttas fokus från huvudet till underbenen och man kommer åt problem i nerv-sinnessystemet, enligt boken Syster Märtas husapotek.

Tillsatser med olika verkan läggs i fotbadet, och Marina berättar varför man gör ett fotbad med citron:

– Fotbad gör man för att behandla huvudet; om man har huvudvärk eller har fått snuva. Citronen är sammandragande. Den kan också hjälpa om man är uppvarvad, säger hon.

Man ska vara i fred, inte prata med varandra, inte titta i mobilen, inte läsa någon bok eller lyssna på radio. Då är man ju ändå här uppe och stimulerar huvudet, som man vill avlasta.

– Marina Eriksson, massör

När man smakar på en citron så upplever man att den har en sammandragande effekt. Den är bra till att dra ner vätskor mot fötterna och hjälper också vid allergisk snuva, eller om man bara känner sig tung i huvudet och inte kan tänka klart.

Fot- och vadbad

Baljan ska vara så stor att vattnet når upp över vaden. En hink på 25 liter, till exempel för trädgårdsbruk, kan vara lämplig. Den blir tung med vatten i, men Marina tipsar om att ställa baljan eller hinken på en liten rullplatta, en sådan som man ställer stora krukor på.

Vattnet ska vara 37 grader varmt. Fyll hinken till två tredjedelar. Ta sedan en ekologisk citron och skär den under vattnet, för att få nytta av de eteriska oljor som finns i skalet.

Marina rispar först i skalet för att oljorna lättare ska komma ut. Hon tipsar om att hålla fast citronen med en gaffel i vattnet. Hon delar den med en kniv och under tiden sprider sig citrondoften ovanför vattenytan. Hon använder kniven för att pressa och trycka ur så mycket som möjligt.

Citronens skal innehåller eteriska oljor. För att få nytta av dem skär man citronen under vattnet.

Citronens skal innehåller eteriska oljor. För att få nytta av dem skär man citronen under vattnet.

Marina sticker ner armen i vattnet, ner till armbågen.

– Sedan belivar man vattnet. Jag brukar göra en virvel, då börjar man i ytterkanten och går inåt. Sedan byter man håll.

Det är för patientens skull, berättar hon. Man vill levandegöra vattnet, som då får en viss spänst. Om man vill ha en annan tillsats än citron, häller man i den efter att man har levandegjort vattnet.

Nu är det dags att sätta ner benen i badet. Benen och hinken ska täckas över med handdukar och filtar. Man kan gärna lägga en filt över axlarna också.

– De eteriska ångorna ska stanna här inne, de är till för fötterna.

Minska intrycken och slappna av i huvudet

Under fotbadet ska man försöka att inte göra någonting. Marina berättar hur behandlingarna går till på Vidarkliniken i Järna.

– Man ser till att ingen får komma in och störa. Sedan tänder man ljus och så ska patienten sitta i femton till tjugo minuter. Man kanske lägger över axlarna också, så att man blir inbäddad. Men man ska inte bli för varm. Man ska vara i fred, inte prata med varandra, inte titta i mobilen, inte läsa någon bok eller lyssna på radio. Då är man ju ändå här uppe och stimulerar huvudet, som man vill avlasta. Man ska slappna av och känna att det sjunker ner.

Lodey Banga, som är ordförande i Föreningen Kvannemottagningen som anordnat kursen, fick prova fotbadet.

– Det känns härligt. Det ger verkligen något extra när fotbadet går upp över vaderna, säger hon.

Efter fotbadet är det viktigt att hålla sig varm. Sätt gärna på ullstrumpor. Vila sedan ungefär tjugo minuter. Fotbadet ger en efterklang och man hinner känna efter hur det känns i kroppen. Undantaget är rosmarin där man ska komma igång, säger Marina.

Under kursen i Umeå berättade och visade massören Marina Eriksson om hur man använder både fotbadet och insmörjningar inom den antroposofiska medicinen.

Under kursen i Umeå berättade och visade massören Marina Eriksson hur man använder både fotbadet och insmörjningar inom den antroposofiska medicinen. Bild: privat

Olika tillsatser i fotbadet för olika verkan

Rosmarin är en annan tillsats, som finns som badmjölk. Den väcker upp och passar bra på morgonen. Den stimulerar blodcirkulationen, piggar upp och är även bra vid diabetes.

Om man har egen, färsk rosmarin kan man göra ett avkok som man använder i fotbadet. Lägg då bladen i kallt vatten i en kastrull och låt vattnet koka upp. Det behöver koka i fem minuter. Sedan kan vattnet användas i ett fotbad eller i badvatten. Rosmarin gör att man kommer igång och får värme.

Vill man ta ett lugnande fotbad, till exempel på kvällen, så tillsätter man lavendel. Kamomillte i vattnet har också en lugnande men även kramplösande verkan.

Ett senapsfotbad är bra mot bihåleinflammation och astma. Då tillsätter man senapspulver till vattnet, som ska vara 38–40 grader. Senapsfotbadet är också bra mot huvudvärk och migrän. Enligt Syster Märtas husapotek bör ett fotbad mot migrän tas på ett tidigt stadium eller förebyggande.

Fakta

Antroposofisk medicin

Den antroposofiska medicinen eftersträvar att behandla hela människan, att stödja människans egen förmåga till läkning. Utgångspunkten är skolmedicinen, som kompletteras med antroposofiska mediciner och terapier. Det medicinska ansvaret ligger hos legitimerade läkare och legitimerade sjuksköterskor.

Källa: Föreningen Kvannemottagningen