Odysseus och att hitta sitt sanna jag, del 6: Samla kunskap på hög
Kirke förvandlar Odysseus män till grisar, illustration till Ovidius “Metamorfoser”.


Vi har berättat historien om den stora äventyraren Odysseus och hans försök att lämna Trojas ruiner – en symbolisk förstörelse av självet – och återvända hem. Där kommer han slutligen återförenas med sitt sanna jag – sin själ – som representeras av hans vackra och trogna hustru, Penelope.

Resan att hitta sitt sanna jag är lång och mödosam, kantad med faror. För Odysseus har den inneburit ett tioårigt krig i Troja, där det gamla jaget bröts ned och förstördes, följt av ytterligare tio års försök att ta sig tillbaka till Ithaca, hem. Att återvända till början betyder då att vi inte är desamma som när vi började.

Odysseus gamla illusioner måste dö om han ska bli den han verkligen är menad att vara. Enneagrammet som beskrevs i del 1 är ett sätt att spåra hans utveckling, då varje hinder han möter är en sida av resan till hans sanna jag. 

Odysseus har just mött den sjätte personlighetstypen i Laistrygonerna, där många av illusionerna om hans själv krossades: Elva av tolv skepp med besättning gick förlorade och Odysseus själv är rädd, skräckslagen, när han seglar iväg i det sista skeppet bara en hårsmån från total förintelse.

Hans idé om att vara en stor krigare och general har krossats! Kan han bli mer nedslagen?

Härnäst kommer Odysseus att träffa på personlighetstyp fem, den förnuftiga. Du kanske minns att detta är en vis, insiktsfull och förstående person, vars självbild grundar sig i "Jag ser igenom"; med andra ord, en person som inte luras av utseendet eller det yttre utan söker djupare förståelse.

Men det intellektuella sökandet kan också leda till dödssynden girighet – att samla på sig information och expertis – eftersom femmorna har en desperat rädsla för att det inte finns tillräckligt mycket för att klara sig, så de konserverar snarare än delar med sig.

En ny typ av fara

Nu träffar Odysseus typ fem, den visa, som i detta fall är en vis kvinna – känd i historien – vid namn Kirke. Ett annat namn för "vis kvinna" är ju "häxa" (även om Kirke i själva verket är en odödlig gudinna), och detta ord förklarar kanske det som ordet "vis" inte förklarar: Häxor är farliga och måste bemötas på rätt sätt.

Trollkvinnan Kirke representerar Odysseus möte med personlighetstyp fem. “Kirke”, 1875 av Jean Jules Badin. Privat ägo.

Notera att den specifika faran med typ fem är feminin, och att detta är första gången (även om det inte kommer att bli den sista!) som detta händer. Denna växling i genusperspektiv är intressant eftersom de faror som Odysseus mött tidigare framförallt har handlat om rå fysisk förstörelse, vilket är mycket maskulint; här är faran mer psykologisk, mer nyanserad, mer känslomässigt laddad.

Liksom tidigare vid sexan är Odysseus uppmärksam, han agerar varken riskfyllt eller förhastat. Den här gången är det hans lojala löjtnant Eurylochus som leder en grupp av 22 mannar till platsen som "röken" verkar komma ifrån. Rök kommer från eld, och elden är alltid en symbol för omvandling; den är också ett tecken på civilisation, vilket är något vi vet att Odysseus desperat söker efter.

När männen närmar sig Kirkes palats överraskas de av vilda djur – vargar och lejon – som istället för att attackera dem svansar runt dem som trogna hundar. Alla djuren är förhäxade av Kirke, vars djupa kunskap och heliga visdom tämjer och kuvar naturen. Idag kallar vi denna kunskap för "vetenskap".

Besättningen hör Kirke sjunga med sin "förtrollande röst" och hittar henne där hon sitter och väver en "förtrollad väv". Idag hänförs vi av vetenskapens yngel, teknologin, den förtrollar oss, ofta oavsett vad dess konsekvenser kan vara. Vem kunde till exempel ana vilka negativa effekter det förtrollande systemet – eller väven – som vi kallar Facebook skulle ha, för tio år sedan?

Hela besättningen utom Eurylochus går in i palatset och låter sig bjudas på mat och dryck. De vet inte att drycken är spetsad med "förhäxade droger". Så snart de festat färdigt tar Kirke fram sitt trollspö och förvandlar männen till grisar. Hon vallar dem till svinstian och bjuder dem på ollon och vanligt foder. Det tragiska är att de trots sina griskroppar har kvar sina mänskliga funktioner.

Kirke förvandlar Odysseus män till grisar, illustration till Ovidius “Metamorfoser”.

Skräckslagen springer Eurylochus tillbaka till Odysseus och berättar vad som har hänt. När de återvänder för att rädda männen får Odysseus råd och lite praktisk hjälp av guden Hermes som har uppmärksammat händelsen.

Att ha att göra med femmor

Hermes ger den feminina häxkraften (yin) Kirke, en manlig motsvarighet (yang). Som svar på Kirkes magi plockar Hermes örten moly. Moly har en "svart rot" men dess blomma är "vit som mjölk". Som Michael J Goldberg skriver, vit och svart är motsatser, precis som i den runda yin- och yangsymbolen där de motsatta yin och yang hela tiden växlar och tillsammans bildar en helhet.

Hermes, den bevingade budbäraren på pantheon, hjälper Odysseus.

Detta motmedel handlar om ett flödande tillstånd, flexibilitet och förmågan att förändras med omständigheterna och inte fastna på en väg, liksom de envisa männen gjorde: Utan att ifrågasätta tog de emot Kirkes festligheter och förvandlades till grisar.

Kirke och en av Odysseus förvandlade män. Keramikvas från Aten, ca 500 f Kr. Staatliche Kunstammlungen, Dresden.

Femmor blir giriga grisar (metaforiskt) när de börjar samla kunskap på hög. De är rädda att dela med sig eftersom de tror att det inte finns tillräckligt för att klara sig. De är också rädda att deras egen kraft kommer att sina om andra har samma expertis som de har. Men detta samlande av kunskap, liksom att vara girig, kan också få oönskade effekter som kommer från oändligt samlande. Femmorna som "fastnar" kan av fri vilja leva en torftig livsstil: tänk Glenn Closes karaktär i filmen "Farlig förbindelse", där alla känslomässiga och sociala bekvämligheter begränsas till rena nödvändigheter, eftersom hennes obalanserade fokus äter upp hennes liv.

Men bemöter man dem på rätt sätt, som Odysseus nu möter Kirke beväpnad med guden Hermes visdom, kan Kirke och hennes magi bli en kraftkälla som förbättrar livet.

Kirke lyckas inte förtrolla Odysseus och utropar överraskat att han har ett sinne som ingen magi rår på. Örten moly har skyddat Odysseus. Han "fastnar" inte som en gris, och Kirke vill nu dela med sig av den hemliga kunskap som kommer att föra honom på rätt kurs för nästa steg av hans resa. Kom ihåg att moly är svart och vit – inte "antingen eller" utan "både och". Denna typ av kreativt tänkande, perspektiv eller inställning är det som verkligen gör en femma kraftfull och fri.

Odysseus följer Hermes råd och går till sängs med Kirke, på villkor att hon svär till de odödliga gudarna att inte skada honom, och inte förråda honom när han är naken. Hon håller sig till detta, så han lägger undan sitt svärd och blandar sig i "kärlekens magiska verk", vilket enligt Kirke kommer att leda till djup tillit mellan dem.

Femmor kan vara ensamvargar, inlåsta i sitt eget huvud. Men när de väl litar på andra (de rätta andra, förstås) kan det ge fantastiska och fruktsamma resultat. Så annorlunda från när Odysseus litade på sin vän Aiolos vid typ sju.

En ny början

På detta sätt befriar Odysseus sin besättning och relationen med Kirke blommar. De ägnar ett år åt att festa och roa sig med alla förnöjsamheter i Kirkes palats, men sedan, efter ett år, kommer hemlängtan tillbaka och Odysseus ber Kirke om tillåtelse att åka därifrån.

"Odysseus och Kirke", 1786 av Angelica Kauffmann.

Här visar femman sitt sanna temperament: Hon ger Odysseus precisa och exakta detaljer för hur han måste gå tillväga om han någonsin ska komma hem. Kunskapen hon förmedlar är djup och riklig, och inte bara det, den är överraskande eftersom vägen hem för Odysseus inte är raka vägen utan en betydande omväg på vilken han måste möta sina egna bråddjup.

Kirke instruerar honom att besöka helvetet och återvända levande med den information han behöver. Och verkligen, alla resor som stora hjältar och hjältinnor gör involverar det som grekerna kallade "katarsis", eller att stiga ned i helvetet. Helvetet är ett känslomässigt tillstånd som involverar "gå ned".

Efter alla tvister och vändningar, strategier och visdom måste Odysseus till slut möta sin egen sanning på en djupare nivå. Detta är typ fyra, där avundsjuka är den typiska svagheten, och där Odysseus, utöver besöket i helvetet, hör Sirenernas rop.

I artikelserien "Odysseus och att hitta sitt sanna jag" diskuteras nio personlighetstyper och deras brister, och visar hur Odysseus under sina äventyr övervinner dem och hittar hem.

James Sale är en brittisk affärsman, skapare till Motivational Maps som verkar i 14 länder. Han har skrivit över 40 böcker om management och utbildning, samt poesi. Som poet vann han första pris i The Society of Classical Poets 2017.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.