Naturligare liv: På besök hos Ingemar som bygger ett Tiny House
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Ingemar vid sitt Tiny House. Foto: Sandra Junhammar


Förra helgen hade jag förmånen att få besöka Ingemar, som just nu håller på och färdigställer sitt tiny house. Jag råkade nämligen snubbla över en tidningsartikel som publicerades i Hallands Nyheter för snart ett år sedan, och insåg att han bor bara ett par mil härifrån!

Som tidigare nämnt så har tiny houses on wheels, eller hus på hjul som de också kallas, länge legat mig varmt om hjärtat. Det är så mycket som tilltalar mig med den här typen av boende! Friheten och enkelheten är några aspekter, för att inte tala om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

Foto: Sandra Junhammar

Hursomhelst har jag kollat mängder av klipp och artiklar på temat de senaste nio åren – och drömt om att bygga ett eget ungefär lika länge. (Jag står nu i startgroparna för att göra just det, men mer om det i kommande inlägg.)

Ingemar välkomnar till sitt tiny house. Foto: Sandra Junhammar

Åter till Ingemar och hans fina tiny house!

Utvändigt mäter huset ungefär 3 x 8 meter och är knappt 4 meter högt, från marknivå till nock.

Det är i princip helt färdigställt utvändigt, medan det fortfarande återstår en del jobb invändigt.

Foto: Sandra Junhammar

Ingemar planerar att leva helt off grid när huset är färdigställt, det vill säga utan att vara uppkopplad till varken el, vatten eller avlopp. Så himla inspirerande!

Han har installerat en torrtoalett och framöver är tanken att han ska klara sin vattenförsörjning genom att samla och filtrera regnvattnet från taket.

Foto: Sandra Junhammar

En vindsnurra och solceller kommer att förse huset med el, medan en liten vedkamin kommer att utgöra den främsta värmekällan. Ingemar berättar att den eventuellt även kan komma att kompletteras med en gasoldriven backup-lösning framöver, om det skulle behövas.

Varmvattenberedaren och spisen/ugnen drivs också på gasol, medan det lilla kylskåpet går på 12 V.

Fasaden är målad med järnvitriol och harmonierar fint med det omgivande landskapet. Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Invändigt är huset som sagt inte helt klart ännu – men på god väg!

Ett gammalt köksskåp i en härlig petroleumblå färg får nytt liv i Ingemars kök. Foto: Sandra Junhammar

När man kommer in är köket placerat rakt fram. Ingemar har valt att platsbygga det själv och använder sig delvis av återbrukat material.

Foto: Sandra Junhammar

Till vänster om köket, bakom den blå svängdörren, finns badrummet med (torr)toalett och dusch.

Foto: Sandra Junhammar

Till höger om köket finns ett sovloft med en vardagsrumsdel under. Ingemar planerar att placera en soffa i det högra hörnet och att fästa ett nedfällbart soffbord på baksidan av den rosa väggen. Smart!

Den rosa väggen ska så småningom förses med en ljusslinga och sedan bekläs med en värmetålig skiva bakom kaminen och dess skorsten – tanken är att ett mjuk rosa sken ska lysa upp på sidorna.

Personligen tror jag att det kommer att bli hur fint och mysigt som helst när det är klart!

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort TACK till Ingemar för att vi fick komma och hälsa på dig.

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi ger våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.