Naturligare liv: På besök i ett väldigt litet hus
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Lina Spåls och hennes sambo utanför huset hon har byggt. Foto: Sandra Junhammar


Nyligen hade jag förmånen att göra något riktigt kul, något som jag drömt om i många år – nämligen att besöka ett Tiny House! Som jag nämnt i ett tidigare inlägg har jag länge velat bygga ett eget litet hus på hjul, och planerar att göra slag i saken under 2019. Och vad passar väl bättre då, än att träffa någon som redan gjort just det?

Därför kunde jag inte låta bli att kontakta Lina, efter att min mamma tipsat om hennes fina blogg Tiny House On Wheels. Gissa om jag blev glad när jag fick lov att komma och besöka henne!? Att jag dessutom fick ta med mig kameran, så att ni också kan få en liten rundtur i huset, var ju verkligen jättesnällt.

Lina och hennes pojkvän Martin bor sedan 1,5 år i ett Tiny House på Lövhults Camping, strax utanför Nässjö. Foto: Sandra Junhammar

Lina är en tjugoårig tjej från Borlänge, som bestämde sig för att bygga ett Tiny House i samband med att hon skulle börja plugga i Nässjö.

Hon har både ritat och byggt det lilla huset själv! Så otroligt inspirerande. ♥

Utvändigt mäter huset ungefär 3 x 6 meter, och är drygt 4 meter högt (från marknivå till nock).

Foto: Sandra Junhammar

Invändigt är huset ca 15 kvm, plus ett sovloft på ca 6 kvm.

Foto: Sandra Junhammar

Loftet rymmer såväl en säng, som förvaring och en liten tv vid fotänden.

Foto: Sandra Junhammar

Dessutom har Lina byggt en smart skrivbordslösning där hon kan sitta och dingla med benen utanför loftets kant.

Foto: Sandra Junhammar

Under skrivbordsskivan har hon även fäst en stång, där handdukar och liknande kan hänga på tork. Snyggt och praktiskt på samma gång!

Under sovloftet finns ett kök och en liten toalett med utrymme för dusch (till vänster i bild, bakom trappan).

Köksdelen är (precis som resten av huset) smart disponerad och innehåller allt man behöver för att kunna laga mat.

Vid den mysiga matplatsen finns det ytterligare förvaringsmöjligheter, i en platsbyggd sittbänk med uppfällbart lock. Foto: Sandra Junhammar

En av de saker jag gillar allra mest med tiny houses, är att den begränsade ytan ofta resulterar i väldigt kreativa och kvadratsmarta lösningar. Och Linas hus är inget undantag!

Foto: Sandra Junhammar

För att utnyttja utrymmet maximalt har hon bland annat byggt en finurlig trappa med förvaring under.

Foto: Sandra Junhammar

Precis vid entrén finns det även plats för att hänga av sig ytterkläderna – väldigt praktiskt och något av en nödvändighet för oss som bor här på nordliga breddgrader.

Annars har jag noterat att det är förvånandsvärt ovanligt i utländska tiny houses, de saknar ofta ett utrymme för ytterkläderna vid ingången. Men det har väl som sagt kanske med klimatet att göra.

De små detaljerna gör stor skillnad! Här är ett exempel på smart förvaring som Lina snickrat och fäst på sidan av den spegelklädda garderoben. Fint och praktiskt! Foto: Sandra Junhammar

Nåväl, jag måste säga att Linas hus känns bra mycket större än 15 kvm! Fönster, speglar och smart förvaring, i kombination med en generös takhöjd, gör att det upplevs väldigt rymligt.

Avslutningsvis vill jag skicka ett stort TACK till Lina och Martin för att jag fick komma och hälsa på er.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.