Naturligare liv: Pengar är tid
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Foto: Sandra Junhammar


Jag vet att uttrycket egentligen lyder ”tid är pengar” och det är nog något som de flesta av oss hört många gånger. Men för egen del var det först när jag vände på ordföljden som jag fick en verklig aha-upplevelse. För det är ju verkligen så, pengar är tid!

Låt mig förklara hur jag tänker. När vi jobbar byter vi vår tid mot pengar; vi får betalt för arbetstiden. Det innebär i själva verket att när vi köper någonting, vad som helst, så är det egentligen inte pengar vi betalar med, utan tid.

Du, jag och alla andra människor har begränsad tid här på jorden. Hur lång tid vet vi inte i förväg, det enda vi vet är att tiden en dag kommer att ta slut. Då blir den logiska frågan att ställa sig själv; vad vill jag lägga min tid på? För att göra det lite mer greppbart kan vi fundera över vad vi skulle göra om vi visste att vi hade 10 år, 1 år, eller kanske bara en månad kvar? Tanken är inte helt bekväm, men på något sätt gör den det lättare att skilja på vad som är viktigt och inte.

Foto: Sandra Junhammar

We worry about tomorrow like it’s promised.

Foto: Sandra Junhammar

Så hör konsumtion och tid ihop

Vi gör ett litet tankeexempel. Vi säger att John ska köpa en ny pryl och att den kostar 5200 kr. John tjänar 130 kr i timmen efter skatt. Det innebär att prylen kostar honom ( 5200 / 130 = ) 40 timmars jobb, det vill säga en normal arbetsvecka. John kan då ställa sig frågan om prylen är värd det, eller om han hellre skulle vilja spendera den tiden på något annat.

Siffrorna här är bara ett exempel, men det går att applicera på allt, stort som smått. Ju mer pengar vi spenderar, ju mer tid måste vi lägga på att arbeta. Väldigt logiskt och enkelt, men lätt att glömma bort i vardagen.

Vart vill jag komma? Jo, det klart att vi måste jobba. Det är inget fel varken med det eller att konsumera, det är upp till var och en. (Även om många av oss, och framförallt miljön, skulle må bra av att vi konsumerade mindre.) Vad jag är ute efter, är att väcka en fundering och framförallt uppmuntra till att bli medveten om sina prioriteringar. Då blir det lättare att göra rätt val. Detta alldeles oavsett om ditt mål är att jobba mindre eller att spara pengar till en speciell upplevelse.

Foto: Sandra Junhammar

Time is the coin of your life. It is the only coin you have, and only you can determine how it will be spent. Be careful lest you let other people spend it for you.

Carl Sandburg

Foto: Sandra Junhammar

Dagens uppmaning är alltså att fundera över vad du vill lägga din tid på! Livet är för kort för att göra saker bara för att de förväntas av en, eller för att normen ser ut på ett visst sätt. Våga ifrågasätta alla krav, måsten och borden. Du är friare än du tror ♥

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg