Krönika: Är demokrati ett universalbegrepp?

"Den demokratiska idén spirade ur antikens tankegods – vilket inte är en del av det islamiska idéarvet." Foto: Public Domain


Påverkanskampanjen som sjösattes av islamistiska grupperingar på sociala medier i början av året, som gjorde gällande att socialförvaltningar i svenska kommuner rövar bort muslimska barn, har fått nytt syre.

På appen Tiktok förespråkar man att spränga socialtjänstens kontor och skjuta ner svenskar. Vad kan det få för effekter?

För de flesta framstår teorin om att den kommunala socialtjänstens kontor runt om i landet skulle användas som baser för att bedriva människohandel – där barn säljs vidare till pedofiler och organförsäljning – som absurd. Det låter som en konspirationsteori i ordets sanna mening. Likväl har denna desinformation slagit rot i många arabisktalande länder och bland talrika grupper i samhället.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!