Klassiskt: En påminnelse om att vi väljer vårt öde

Myten om Er: Insikter för människor i vår tid

De tre ödena Klotho, Lachesis och Atropos, av Giorgio Ghisi 1558–1559, efter Giulio Romano. Metropolitan Museum of Art, New York. Foto: Public domain


Platon är med rätta känd som en av världens största filosofer. 1900-talsfilosofen A.N. Whitehead kommenterade en gång att all västerländsk filosofi bara är ”en rad fotnoter till Platon”.


I slutet av sin bok Staten återger Platon den märkliga myten om Er. ”Myt” har här den forntida grekiska betydelsen ”redogörelse”, snarare än hur vi i våra dagar förstår myt som något falskt eller som en traditionell berättelse med övernaturliga varelser, hjältar och gudar och dylikt.

Det råkar vara så att det i denna myt – denna Ers redogörelse – faktiskt ingår övernaturliga varelser! Men detta är inte en gammal grekisk myt i form av en historia; det är en filosofs redogörelse för hur verkligheten kan vara uppbyggd.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!