Kinas regim slår ner på storinvesterare
SF Bios ägare bland företagen i myndigheternas sikte
Wang Jianlin är ordförande för kinesiska Wanda Group som bland annat äger AMC Entertainment, Legendary Entertainment och svenska SF Bio. Wanda är bland de företag som nu tycks ligga under kinesiska myndigheters lupp. Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images


Kinesiska myndigheter sätter nu press på landets finanssektor, i vad som kan vara en del av partiledningens kampanj mot korruption. Flera stora, privata kinesiska företag som väckt uppmärksamhet för sina enorma förvärv av västerländska företag föll på börsen sedan bankmyndigheter uppmanat statliga banker att se över sin kreditexponering mot dessa företag.

Det gäller bland annat Dalian Wanda Group, som numera äger stora tillgångar i Hollywood, och även svenska SF Bio; Fosun International, som bland annat äger Cirque du Soleil, Club Med och Thomas Cook-gruppen; HNA, som äger stora delar i Hilton Hotels och Deutsche Bank; Anbang Insurance som äger många kända fastigheter i USA, däribland Waldorf Astoria-hotellet; och en enhet inom Zhejiang Luosen, som äger italienska fotbollsklubben Milan.

Det är finanstidningen Caixin som rapporterar om Kinas bankregleringsmyndighets påbud till de statliga bankerna. Flera av företagens kurser föll med mellan fem och tio procent på börserna i Hongkong, Shenzhen och Shanghai efter meddelandet från myndigheten. Det är ännu oklart om några andra åtgärder kommer att följa.

Det här är bara det senaste draget från Xi Jinpings administration mot Kinas finansmarknad på sistone. Anbangs ordförande Wu Xiaohui greps tidigare denna månad, och den inflytelserike miljardärinvesteraren Xiao Jianhua, som pekats ut som pengatvättare åt mäktiga intressen inom kommunistpartiet, är sedan tidigare i Peking för officiella utfrågningar. Källor nära partiets högsta ledning sade redan i början av året till Epoch Times att Xi skulle fokusera på korruptionen inom den kinesiska finansindustrin under 2017.

De företag som nu tycks vara i skottlinjen har det gemensamt att de alla är privat ägda, men ofta har komplexa och ogenomskinliga ägarstrukturer. De är också i flera fall kraftigt skuldsatta, eller ägnar sig åt kontroversiella produkter med hög avkastning, som Anbang.

Flera kommentatorer har gjort gällande att de rent politiska motiven bakom agerandet mot finansmarknaden är desamma som bakom Xi Jinpings hela förmenta kampanj mot korruption: att neutralisera förre regimledaren Jiang Zemins kvardröjande inflytande inom partiet. En högt placerad källa har till exempel sagt till Epoch Times att tidigare nämnde Wu Xiaohui har nära band till Zeng Qinghong, som är Jiang Zemins högra hand och tidigare vice partiordförande.

Rapportering av Frank Yu