SF Bio blir kinesiskt
Wang Jianlin, ordförande för Wanda Dalian Group. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)


Svenska SF Bio köps nu upp av den amerikanska biografjätten AMC, meddelade företaget i ett pressmeddelande. Vad få svenska medier hittills dock ägnat så stor uppmärksamhet är att AMC i sin tur ägs av kinesiska Dalian Wanda Group – ett företag som varit en spjutspets för den kinesiska regimens försök att få makt över Hollywood.

Bridgepoint och Bonnier Holding säljer alltså Nordic Cinema Group – där SF Bio ingår – till AMC. Den amerikanska jätten är kanske inte så känd bland den genomsnittlige svenske biobesökaren.

Än mindre känt är troligen att AMC ägs av Dalian Wanda Group, vars ordförande Wang Jianlin (som anses som Kinas rikaste man) gjort sig känd för sina oblyga framstötar mot Hollywood, som Epoch Times tidigare rapporterat om.

LEDARE: Med ena armen bakbunden

Dalian Wanda har blivit något av ett ansikte utåt för Kinas kontroversiella men i Sverige föga uppmärksammade ”mjuk makt”-strategi som handlar om att på olika sätt tvinga fram en positivare bild av landet i stora Hollywoodfilmer, eftersom dessa har så stort kulturellt genomslag.

Vad den här affären kommer att innebära för svenska biobesökare är än så länge oklart, men Bonniers kommunikationschef David Salsbäck sade till TT att han inte trodde på några större förändringar.

Köpet måste godkännas av berörda konkurrensmyndigheter, vilket förväntas ske under första halvåret 2017.