Kinakännare: Mer hot än möjlighet
Kinakännaren Manyan Ng. Foto: Epoch Times


Ska man se Kina som möjlighet eller hot? Det talade man om på ett seminarium som hölls i riksdagen på torsdagen. En av deltagarna, Kinakännaren Manyan Ng, menar att Kinesiska kommunistpartiet vill uppnå världsherravälde genom principen ändamålet helgar medlen. Han anser därför att det finns mer hot än möjlighet.

Birgitta Forsberg, näringslivsreporter på Svenska Dagbladet, har tidigare avslöjat att tre av Sveriges mest avancerade halvledarbolag har sålts till Kina. Två av bolagen ligger den svenska staten bakom, och de har militära kopplingar.

Tre verktyg

Hon deltog också i seminariet, och menar att diktaturen i Kina har blivit hårdare under den nuvarande ledaren Xi Jinping.

– Målet är ju att 2049 när Folkrepubliken Kina fyller 100 år så ska landet vara den dominerande stormakten i världen. Ekonomiskt och militärt men också politiskt, säger hon. 

Samtidigt påpekar hon faran med kontrollsamhället i Kina som påminner om George Orwells dystopiska roman ”1984”. Hon syftar framför allt på ansiktsövervakande kameror och poängsystem.

Enligt Forsberg använder kommunistpartiet tre verktyg för att bli en global supermakt. Dels köper man upp spjutspetsföretag för att bli bäst på teknik, dels bygger man infrastruktur runt om i världen. Det tredje sättet är att stjäla information och teknik.

– 50 till 80 procent av gränsöverskridande stölder av immateriella rättigheter beräknas Kina stå för.

Birgitta Forsberg, näringslivsreporter på Svenska Dagbladet. Foto: Epoch Times

Påtryckningar mot Sverige

Samtidigt har Kinas påverkan och påtryckningar ökat mot Sverige det senaste året.

För några veckor sedan sade Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI, till SVT att Kina bedriver en offensiv propagandakampanj mot Sverige.

Nyligen ställdes en FN-konferens i Stockholm in med kort varsel efter att Kina utövat påtryckningar. Eventet var arrangerat av FN:s utvecklingsorgan UNDP i Norden och skulle ha ägt rum på Fotografiska museet. Där hade man även tänkt visa utställningen ”We have a dream” med bilder av bland annat den andlige ledaren Dalai Lama och den kinesiske exilkonstnären Ai Weiwei.

För en månad sedan gick Kinas ambassadör till angrepp mot en ledarskribent på Nerikes Allehanda efter att denne skrivit en artikel om Taiwan.

För drygt ett år sedan började det komma uttalanden från den kinesiska ambassaden riktade mot svenska medier och kritik mot hur Kina framställs i Sverige. Enligt Björn Jerdén har intensiteten vad gäller uttalandena ökat. Hittills har det genererat i omkring 60 kritiska uttalanden, visar en kartläggning som de gjorde. Det sade han i Folk och Försvars seminarium, ”Kina, propaganda och påverkan”, som hölls den 5 maj i Stockholm.

Måste hjälpa kommunistpartiet

Manyan Ng sade att han redan för tio år sedan fick insiderinformation om att de stora IT-företagen som Huawei, Lenovo och Alibaba har lovat kommunistpartiet att samla in information från inflytelserika personer och ge till det kinesiska säkerhetsministeriet. 

Birgitta Forsberg säger att det finns en ”Artikel 7” i den kinesiska underrättelselagen. Den säger att alla bolag, oavsett om de är privata eller statliga, måste hjälpa den kinesiska underrättelsetjänsten med information om myndigheten ber om det. Bolag kan inte säga nej eftersom det är ett lagbrott i Kina, säger hon.

– Så då är man orolig för att kinesiska bolag ska kunna användas för att spionera på västerländska bolag när de är utomlands.

På torsdagen hölls ett seminarium i riksdagen som handlade om huruvida Kina är en möjlighet eller ett hot. Foto: Epoch Times

Bedrägeri

Manyan Ng, som växte upp i Hongkong och har varit försäljnings- och marknadschef på ABB, berättar att en viktig beståndsdel för Kina i att ta världsherraväldet är genom bedrägeri.

Ett av flera exempel där den kinesiska regimen lurar omvärlden är Hongkong, som lyder under ”ett land, två system” sedan 1997. Löftet var att de skulle få höggradigt självstyre och att den kommunistiska regimen inte skulle ändra på systemet på minst 50 år. Men så lång tid har inte gått och allting har ändrats, säger han.

– Kom ihåg: det här partiet följer principen ”Ändamålet helgar medlen”. De vill ha makt, säger han.

Redan efter fem år ville man införa den så kallade Artikel 23. I Hongkong ska lagarna följas och har man inte gjort någonting olagligt så kan inga åtgärder vidtas. Därför skrevs en ny lag som sade att alla organisationer som är olagliga i Kina också är olagliga i Hongkong.

Manyan Ng förklarar att syftet var att kunna förfölja utövare av qigongmetoden Falun Gong även i Hongkong. Det var 2003 och då protesterade 500 000 Hongkong-kineser. Resultatet blev att antagandet av Artikel 23 sköts upp på obestämd framtid.

”Hongkong-kineser är fantastiska”

Nyligen har en miljon människor protesterat på gatorna i Hongkong och den här gången gäller det en lag om utlämning av människor till Kina. Nuläget är att lagförslaget skjuts upp.

– Hongkong-kineser är fantastiska, de är ett ljus i Kina och ett hopp för Kina, säger han.

Riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm (M) deltog i seminariet och uttryckte sitt stöd för demonstranterna.

– Det som händer i Hongkong engagerar hela den fria världen och hela den fria världen skulle ju vara hela världen om det verkligen var fritt, så vi står bakom vad de gör där.

Hon tycker att Sveriges regering borde uttala att vi står bakom folket i Hongkong, och även att vi står emot den kommunistiska regimen i Kina.

Genom att Kina är en av världens stormakter ser hon det kommunistiska partiet som ett stort hot.

– Kommunismen är egentligen en böld mot världsordningen och det som det kommunistiska partiet i Kina utövar mot sitt folk är verkligen inte okej.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.