Kina och Indien sänker spänningen i gränskonflikten
En indisk soldat på en snötäckt väg i Ladakh-regionen som gränsar till Kina. Foto: Tauseef Mustafa/AFP via Getty Image


Indien och Kina har enats om att dra tillbaka sina trupper från den omstridda gränsen i västra Himalaya efter tio månader av spänning. Experter menar dock att det här lugnet kan vara temporärt, och att Kina planerar nya geopolitiska drag.

Relationen mellan Kina och Indien har försämrats efter en blodig sammanstötning i Galwan-dalen i juni 2020. Det skapade en militär spänning längs de facto-gränsen mellan länderna i området Ladakh, särskilt runt den sjö som till två tredjedelar ligger på territorium som kontrolleras av Kina.

Efter den nionde omgången av militära förhandlingar i januari började båda sidor att dra sig undan från sjön den 10 februari. Indiens försvarsminister Rajnath Singh höll ett tal i det indiska parlamentet den 11 februari där han gav detaljer om tillbakadragandet.

– Vi hoppas att de här stegen i slutänden leder till att status quo återupprättas. Jag vill påminna kammaren om att vi inte har förlorat något, sade han.

De båda sidorna ska även ta bort alla militära strukturer som byggts efter april 2020 och upphöra med patrulleringen. Efter att länderna nått en överenskommelse efter militära och diplomatiska toppmöten kommer patrulleringen att återupptas, enligt Singh.

G.G. Diwedi är pensionerad indisk generalmajor och före detta försvarsattaché till Kina, Nordkorea och Mongoliet. Han säger till Epoch Times att sjön i området, Pangong Tio, är av enorm strategisk betydelse. Via den kan militär nämligen röra sig direkt mot Ladakhs huvudstad Leh. Tillbakadragandet kan betyda många saker, säger han.

– Det är en komplex och tröttsam process där man drar tillbaka trupper och materiel enligt en tidsram som bevakas genom olika verifikationsmekanismer. Men om status quo från 20 april återupprättas är det definitivt en framgång för Indien.

Satoru Nagao, expert på säkerhetssamarbete vid amerikanska Hudsoninstitutet, säger dock till Epoch Times att spänningarna troligen bara har lättats temporärt.

– Kina kommer att förhandla med Indien och lätta på spänningen tillfälligt. Men i vår kommer omständigheterna att vara de rätta för Kina att börja provocera igen, säger han.

Vintern är extremt kall i Ladakh, med temperaturer ner mot tjugo minusgrader så här års, förklarar Nagao.

– Innan nästa runda med provokationer kommer Kina att vilja att deras soldater får vila upp sig.

Kina bestämde sig för sitt tillbakadragande efter att ha observerat den nye amerikanske presidenten Joe Bidens respons på geopolitiska frågor i området, tror Nagao. Kina utnyttjar situationen där USA lämnar över från Trump till Biden, och det finns oklarheter kring hur hård linje Biden kommer att hålla mot Kina. 

– Om Kina och Indien drabbar samman som i juni 2020, kommer Bidenadministrationen att stödja Indien lika tydligt som Trumpadministrationen gjorde? frågar han.

Samtidigt vilar inte Kina under den här perioden, utan gör sina schackdrag, säger Nagao.

– Kina försöker övertyga andra länder genom att inta en mjukare linje och tillfälligt dra ner på spänningen. Men den här inställningen betyder inte att man lovat att avhålla sig från provokationer framöver. Om Kina ser att Biden inte kommer att stödja Indien tydligt kan man börja provocera sina grannar igen, när som helst.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.