Inga tåg genom Hässleholm förrän tisdag
Johanna Nymberg (mitten) är en av många resenärer som måste åka med en ersättningsbuss från Hässleholm på grund av en brand som orsakat stora skador på bland annat kontaktledningar och spår. Foto: Johan Nilsson/TT


En kraftig brand i Hässleholm orsakar stopp i tågtrafiken i flera dagar. Resenärer får räkna med rejäla förseningar.

Trafikverket uppmanar resenärer som planerar att resa med tåg som passerar Hässleholm att om möjligt välja andra resealternativ. Prognosen är att trafiken kan gå som vanligt igen först på tisdag.

Johanna Nymberg är en av många resenärer som får åka ersättningsbuss från Hässleholm. Hon har förståelse för situationen med tanke på att det rör sig om en extraordinär händelse.

– Det är inte så mycket man kan göra åt det. Jag fick åka med ersättningsbuss från den sista stationen innan Hässleholm och nu väntar en buss till Osby, säger Johanna Nymberg.

"Dålig information"

Men att resan, med småländska Hovmantorp som slutdestination, skulle bli krånglig var ingenting hon fick veta på förhand.

– Det var väldigt dålig information från SJ. Jag bokade min biljett redan den 5 augusti och har man bokat i förväg och ska resa genom Hässleholm tycker jag att man kan skicka ett sms eller ett mejl. Jag fick inte veta eller höra något förrän jag stod på perrongen i Helsingborg, säger Johanna Nymberg.

Larmet om branden kom sent på onsdagseftermiddagen. Kraftiga lågor slog ut från en tom lagerlokal, som totalförstördes, och branden orsakade stora skador på kontaktledningar, spår och signalsystem på den intilliggande järnvägen.

Under torsdagen pågår rivning och besiktning på platsen, ett arbete som beräknas pågå en bit in på natten. Trafikverket har ett 30-tal personer på plats, och beskriver skadorna som omfattande.

Trafikverkets arbete med skadade kontaktledningar och signalsystemkablar pågår strax norr om Hässleholms centralstation. Först på tisdag väntas trafiken kunna gå som vanligt igen. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera timmars längre restid

Skånetrafiken uppger att man försöker få fram ersättningsbussar, men att resenärerna får räkna med flera timmars längre restid.

SJ har två tåg i timmen som påverkas, med några hundra resenärer på varje.

– Det här är så pass problematiskt att vi säger till kunderna att har de möjlighet att resa på annat sätt eller vid en annan tidpunkt är det ett bra alternativ, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikatör på SJ.

Tågen går mellan Stockholm och Alvesta. SJ har inga tåg som går söder om Alvesta.

– Just nu jobbar vi för att få fram ersättningsbussar. Vi har gått ut med att de som vill resa längre söderut än Alvesta får lösa den sista biten av resan själva, säger Karin Starkman Ahlstedt.

– Vi är väldigt ledsna över att våra resenärer drabbas av detta och vi jobbar hårt för att hitta de bästa lösningarna, fortsätter hon.

Grov mordbrand

I samband med branden evakuerades ett tåg med cirka 350 passagerare som stod utanför Hässleholm vid riksväg 23. Även ett närliggande gym evakuerades och personer utrymde även en livsmedelsbutik bredvid. Det finns inga rapporter om personskador.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

(Britta Kramsjö/TT)
(Rasmus Thedin/TT)
(Daniel Kihlström/TT)