Efter krossade busskurer – Södertälje ska sätta in krossäkert glas
I Södertälje tänker man pröva okrossbart glas i busskurer. Foto: Epoch Times-arkivbild


För två veckor sedan krossades omkring 25 busskurer i Brunnsäng i Södertälje. Nu vill kollektivtrafikoperatören Nobina tillsammans med SL sätta in okrossbart glas i staden, rapporterar SVT.

David Erixon, kommunikationschef på Nobina, säger till tv-kanalen att de flesta busskurerna har fått nytt glas ”men då vi har glasbrist tar processen lite längre tid”.

– Man blir fly förbannad, det handlar om en kostnad på över en miljon kronor som drabbar skattebetalarna, Nobina och resenärerna. Pengar som hade kunnat lagts på att effektivisera kollektivtrafiken, säger han till SVT.

Han misstänker att pikhammare ofta används vid vandaliseringen av busskurer men att även stenar används.

Nu har man fått tillstånd att pröva okrossbart glas i busskurer. Erixon säger till tv-kanalen att det ”är en process som pågår nu och ska börjas bytas ut så snabbt som möjligt”. Enligt honom kommer man att prioritera platser som tidigare har varit utsatta i Södertälje.

I december förra året saboterades sammanlagt 55 busskurer runt om i Södertälje. Det rör sig bland annat om Saltskog och Vasa handelsplats. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) sade då till SVT att det handlar om skador för miljonbelopp.

I början av juni krossade en hel del rutor i busskurer i Täby kyrkby och Vallentuna utanför Stockholm. Enligt Mitt i landande notan för skadegörelse och klotter inom hela SL, Storstockholms Lokaltrafik, förra året på 142 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med tidigare år.

För några dagar sedan slogs 25 busskurer sönder i Karlskrona, Sölvesborg och Karlshamn, rapporterar BLT. Totalt krossades ett 60-tal rutor, en kostnad som väntas bli hundratusentals kronor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.