Vet du hur man undviker att få granen att barra inne eller hur du på ett naturligt sätt kan ta hand om olyckor som stearin på duken eller en klick rödbetssallad på finkläderna? Här ger vi enkla och praktiska husmorstips som kan lösa önskade eller oönskade göromål kring jul.
Få julgranen att trivas
Ingen blir glad av en julgran som barrar inomhus. För att få granen att anpassa sig inne finns det några enkla knep. Granen som kommer in i värmen får plötsligt avbryta sin vintervila. Den behöver då mycket vatten för att komma igång.
För att lättare kunna ta upp vattnet är det en fördel om man kan ge den en ny snittyta, precis som man gör med en bukett tulpaner. Såga då av den yttersta biten.
Se till att vattna den rejält flera gånger de första dagarna inomhus. I granens rötter finns socker lagrat som granen tar upp, men utan rötterna kan man istället ge granen ett par sockerbitar om dagen i vattnet.

Får det vara lite socker?
Få hemmets växter att trivas med julgranen
En del av de vanliga krukväxterna blir dåliga och kan i värsta fall dö av etylengasen som granen utsöndrar. Den gör att växterna kan mogna för tidigt, torka eller missformas.
En nyhuggen gran påverkar växterna mer än en som höggs för någon vecka sedan.
Här är några av de växter som kan må dåligt av granen, och några som trivs med den:
Mycket känsliga växter: begonia, fuchsia, hibiskus, pelargon, ödesträd, kalanchoe, rumsask och de flesta nejliksorter.

Pelargonen kan vara känslig för etylengasen från granen.
Mindre känsliga växter: julstjärna, toffelblomma, alstromeria, femöring, freesia och rosor.
Mår bra vid granen: hyacint, ormbunke, lökväxter.
Putsning av metallföremål
Bestick, ljusstakar och prydnadssaker i silver, mässing och koppar behöver putsas upp ibland för att se fina och blanka ut. Putsmedlen i butikerna fungerar bra men går det att undvika kemikalier så är det bättre. Dessutom krävs det lite arbete för att gnida föremålen fina.

Behöver tekannan putsas till jul? Foto: Athena Lam
Silver
När det gäller silver finns det en renare och snabbare lösning som fungerar bra.
Gör en skålform av aluminiumfolie så att föremålen som ska rengöras ryms på botten. Lägg aluminiumet i till exempel diskhon eller ett annat kärl. Lägg i silverföremålen och häll på några teskedar bikarbonat. Häll på kokande vatten. Då börjar det bubbla och lukta av svavelväte. Låt föremålen ligga kvar en stund; de bleknar mer och mer. Skölj dem sedan i vatten och polera dem med en mjuk trasa.
Efter en liten stund är silvret fint igen. Foto: Eva Sagerfors
Mässing
Städexperten Marléne Eriksson tipsar om att använda vinäger och vetemjöl för att enkelt få mässingsföremålen rena igen utan att använda kemikalier.
Rör ihop 1 msk vinäger, 1 msk vetemjöl och 2 msk salt till en smet. Det är ditt putsmedel. Doppa en trasa i smeten och gör rent föremålet. Det kan lätt bli repor i mässingen, så använd en mjuk trasa för att torka torrt med.
Koppar
Kopparföremål blir fina av att putsas med en blandning av salt och ättika. Rör ihop 2 msk hushållssalt med 1 msk ättika. Använd en mjuk trasa och doppa den i blandningen. Gnid föremålet med putsen och torka sedan rent med en torr trasa.
Stearin på duken
Det kan hända fler än en gång att det blir spill från de levande ljusen på duken under december. Medan en del råder att lägga duken i frysen för att sedan bryta bort stearinet får vi tipset från Marléne Eriksson att istället använda värme för att stryka bort fläckarna.
Melittafiltret suger upp det smälta stearinet. Foto: Eva Sagerfors
Ta två melittafilter och lägg ett under fläcken och ett ovanpå. Stäng av ångan om det är ett ångstrykjärn. Ställ in det till rätt temperatur för tyget och stryk på fläcken. Det kan ta sin tid, men fungerar även på äldre stearinfläckar. Ett alternativ till melittafilter är absorberande hushållspapper.
Klara julgröten utan att bränna vid i botten
Mjölk bränner lätt i kastrullen och en del klarar julgrötskoket genom att lägga mynt under kastrullen så att värmen inte ligger direkt mot botten. Ett utmärkt knep är att låta grötriset svälla färdigt utanför spisen. Då undviker man att bränna gröten under tillagningen.
Gör då iordning gröten kvällen innan. En fördel är att riskornen säkert hinner svälla färdigt tills det är dags att äta gröten. Sätt igång gröten som vanligt, men med en lite större mängd mjölk. När allt har kokat upp tar man av grytan och bäddar in den så att den håller värmen. Låt kastrullen stå på en träskärbräda eller i en fåtölj och packa in den i filtar och kuddar. Dagen efter är gröten klar utan att ha bränt vid.
Rödbetssallad på kläderna
Bäst chans att få bort en fläck har man om man tar hand om den med en gång.
Det finns en mängd husmorstips för att få bort fläckar. När det gäller rödbetssallad så går färgen från rödbetorna bort i tvätten, istället är det fettet från en fet rödbetssallad som kan ge en fläck.
Fläckar från feta såser kan man enligt Marléne Eriksson få bort genom att gnugga med varmt vatten och handdiskmedel.
Större spill, till exempel från ketchup eller sylt bör man börja med att ta bort med en kniv. Innan man sedan gnuggar på fläcken är det bra att badda det med en vit eller oblekt duk, tipsar hon.
Ett annat tips att prova mot den feta fläcken från rödbetssallad är den klassiska galltvålen.
Ät lagom
Till sist: för en trevligare jul kan det behövas en påminnelse om att äta lagom. Det är lätt att äta för mycket av den goda maten och det brukar inte kännas så bra efteråt.
God jul!
