Hjärtproblem vanligare efter Modernas covid-19-vaccin

Forskning: Covid-19-vaccin

Unga män som vaccinerats med två doser av Modernas covid-19-vaccin löper större risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation än de som fått Pfizers vaccin. Foto: Radek Mica/AFP via Getty Images


En ny kanadensisk studie har kommit fram till att för varje miljon som vaccinerats med två doser av Modernas covid-19-vaccin har flera hundra i högriskgruppen drabbats av inflammation i eller omkring hjärtat.

I den nya studien har forskarna kommit fram till att uppskattningsvis 269,5 per varje miljon män i åldern 18 till 29 år har drabbats av myokardit efter den andra dosen covid-19-vaccin. Myokardit är en form av inflammation i hjärtmuskeln.

Svenska Läkemedelsverket uppger att symtom på hjärtproblem som myokardit och perikardit kan variera men att de ofta innebär andfåddhet, kraftiga hjärtslag som kan vara oregelbundna, samt bröstsmärtor.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!