Tysk virolog: Covid-19-pandemin är över

Vårdpersonal tar hand om en patient på covid-19-intensiven på ett tyskt sjukhus i mars 2021. Nu anser en tysk virolog att pandemin är över.Foto: Thomas Kienzle/AFP via Getty IMmages.


Flera tyska läkare och virologer anser att covid-19 pandemin är över och att viruset nu gått in i en endemisk fas. De tror att det till sommaren kommer att finnas en bred immunitet hos befolkningen och att virusets möjlighet att sprida sig kommer att bli väldigt liten.

Christian Drosten, chefsläkare på virologen vid ett universitetssjukhus i Berlin, har sagt till tyska medier att corona-pandemin, som började spridas från Wuhan i Kina och ut över hela världen för tre år sedan, nu är över. Enligt honom har viruset nu gått in i en endemisk fas. Alltså en fas där smittspridningen ligger på en stabil nivå och varken ökar eller minskar.

”Vi kommer att uppleva den första endemiska vågen av sars-cov-2 i vinter, och enligt min uppskattning är pandemin över”, sade han till den tyska statliga mediekanalen dw.com och syftade på viruset som orsakar covid-19.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!