Hedemora tvingas spara 60 miljoner kronor per år
Hedemora kommun tvingas spara 60 miljoner kronor per år. Foto: Epoch Times-arkivbild


Många kommuner runt om i landet har det tufft ekonomiskt. Hedemora är inget undantag och väntas i år gå mot underskott på 20–30 miljoner kronor. Till följd av detta tvingas kommunen till besparingar på 60–70 miljoner kronor per år. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

För att minska kostnaderna har man lagt fram ett sparpaket med över 80 punkter, som sträcker sig fram till 2022.

Kommunen har planer på att lägga ned ett stödboende för ungdomar. Man vill också minska nattbemanning på särskilda boenden.

Man kommer också att göra en översyn av kommunens lokaler. Besparingar på cirka 45 miljoner kronor ska göras inom personal- och organisationsområdet de kommande tre åren.

Andra punkter som finns under övriga besparingar är bland annat minskade bidrag till föreningar och studieförbund. Man vill också ha lägre friskolebidrag och dra in på grönyteskötseln, skriver Dalarnas Tidningar.

Kommundirektören Annika Strand säger till SVT att man redan 2018 såg att det skulle bli tufft med driftkostnaderna.

– Det beror på att vi på vissa håll går back, och att staten har minskat sina bidrag till kommunen.

Tidigare i maj sade hon till tv-kanalen att det är ”främst kostnader för barn och unga, missbruk och försörjningsstöd som drar iväg”.

Enligt Dalarnas Tidningar ligger prognosen för kommunens underskott just nu på 39,7 miljoner kronor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.