Sandvikens kommun väntas gå back 67 miljoner kronor
Sandvikens kommun väntas i år gå mot ett underskott på 67 miljoner kronor. Foto: Epoch Times-arkivbild


I år väntas 110 av 290 kommuner i Sverige gå minus. En av de är Sandviken som räknar med ett underskott på 67 miljoner kronor. Det rapporterar Arbetarbladet.

Enligt tidningen är kommunen på väg mot det fjärde största underskottet i landet. De största kostnaderna återfinns i kunskapsförvaltningen, individ- och familjeomsorgsnämnden samt arbetslivsförvaltningen.

– Arbetsförmedlingens pengar försvinner och det tar det tid att ställa om. Vi vet ju inte vad som händer med den hjälp vi får, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandvikens kommun, till Arbetarbladet.

Enligt honom beror det väntade underskottet också på minskade skatteintäkter. Samtidigt säger han att individ- och familjeomsorgsförvaltningen har höga omkostnader då behovet för vård av psykisk ohälsa har ökat. Större barnkullar och upprustning av skollokaler har också kostat, menar han.

– Det är allvarsamt. Det parlamentariska läget i riksdagen spiller över på oss. Vi behöver ha stabila förutsättningar, så att vi vet vad vi ska hålla oss till. Vi har en stor organisation, med många anställda och stora behov, så vi behöver tänka långsiktigt, säger Kärnström till tidningen.

Han hoppas nu att staten kommer att bidra med pengar till de kommuner som är i nöd. Samtidigt säger han att man kommer att se över verksamheten och försöker ”jobba bort underskottet”.

Förra året gick Sandvikens kommunen back 4,2 miljoner kronor. I år väntas prognosen alltså bli minus 67 miljoner kronor. Men enligt Kärnström har man ”redan förbättrat prognosen” och ”är på väg mot rätt håll, sen om vi lyckas blir en annan fråga”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.