Hässleholms politiker: Vi har samma situation som Filipstad
Hässleholms politiker larmar om en ekonomisk kris i kommunen. Foto: Epoch Times-arkivbild


I veckan sändes SVT:s Uppdrag granskning om krisläget i Filipstads kommun på grund av flyktingkrisens konsekvenser. Nu larmar Hässleholms politiker om en liknade situation, skriver Kristianstadsbladet.

Enligt Filipstads kommun är arbetslösheten för personer födda utanför Europa så mycket som 80 procent. På bara några år har försörjningsstödet tredubblats och man riskerar nu att gå back med 30 miljoner kronor.

”Samma bekymmer”

– Vi har samma bekymmer. Just nu har vi 100 personer på SFI (av totalt runt 400) som är analfabeter och runt 200 med väldigt låg utbildning. Det kommer i princip att vara omöjligt att få dem i arbete, säger Kommunstyrelseordföranden i Hässleholm, Lars Johnsson (M), till tidningen.

Sedan 2012 har försörjningsstödet ökat från 32 miljoner kronor till 54 miljoner kronor som är prognosen för i år. Socialchef Sus Lantz tror att det kommer att öka med cirka sex miljoner kronor per år de kommande åren.

Kommunen har gjort besparingar. Trots det saknas 50 miljoner kronor nästa år. Skattehöjningar är samtidigt aviserade, men man är i stort behov av tillskott från staten. Johnsson säger till Kristianstadsbladet att man behöver 100 miljoner kronor i tillskott ”för att hålla näsan över ytan”.

Under en femårsperiod tog Hässleholm emot 2663 vuxna flyktingar. Thed Carlsson, som är verksamhetschef på socialförvaltningen, bedömer att 75–80 procent av dem är i behov av försörjningsbidrag efter etableringsperioden.

För att kunna hantera situationen har socialförvaltningen lagt undan 30 miljoner. Hälften av den bufferten är redan nu borta. Enligt kommunstyrelseordföranden ”slår kostnaderna direkt mot kommunens driftsbudget” och det ”bekymrar mig oerhört”.

”Orolig för en systemkollaps”

Andra vice ordförande i kommunstyrelsen, Lena Wallentheim (S), säger till tidningen att hon tycker att det är beklagligt att det finns så få enkla jobb. Men enligt Lars Johnsson kan inte kommunen ”skapa en arbetsmarknad om vi inte får resurser till det”.

Lokalpolitikern Ulf Berggren (SD) är bekymrad över hur det kommer att bli de kommande åren.

– Jag är faktiskt orolig för en systemkollaps. Om vi måste höja skatten med två-tre kronor så stannar de ekonomiska hjulen, säger han till Kristianstadsbladet.

Lars Johnsson håller med och menar att ”[i]ncitamenten för att arbeta kommer att minska”.

110 av 290 kommuner i landet väntas gå minus i år. Kommunernas sammanlagda förluster uppgår till över två miljarder kronor, enligt Dagens Nyheter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.