loading




Lika gott som godis: äpple-kanelkakor och banan-chokladkakor. Foto: Eva Sagerfors
Lika gott som godis: äpple-kanelkakor och banan-chokladkakor. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör goda energikakor till träning och utflykt

Eva Sagerfors

En energikaka på väg hem från träningen hjälper kroppen att ladda om, men de köpta kakorna kan både vara dyra och innehålla onödiga tillsatser. Alexandra De Paolis energikakor är enkla att göra och innehåller bara naturliga råvaror. De passar även utmärkt på en utflykt, som mellanmål för barnen eller i reserv i handväskan.

Energy bar, energibar, power bar; i kakan finns energi för att ge energi i rätt form före eller efter träning. I butiken kan de kosta i storleksordningen 15-30 kronor. Ibland kan kakorna dock vara väl söta och kan innehålla en mängd tillsatsämnen.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar här om några varianter på enkla energikakor. Man kan förstås äta dem i många olika sammanhang, som på utflykten eller fikarasten. Barn som behöver extra energi i skolan kan ha med sig hemgjorda energikakor istället för att lockas att köpa det som är onyttigt i kiosken.

Välj gärna ekologiska råvaror för att slippa rester av bekämpningsmedel.

Recepten kommer från Alexandras artikel för Yle och innehåller tre olika smakvarianter: Hallon och havre, Banan och choklad, och Äpple och kanel. Säsongen och skörden kan ge inspiration till olika varianter. Finns det mycket äpplen? Gör en sats med äpple och kanel. Jordgubbar eller plommon blir också gott. Vill du undvika extra socker? Prova att göra kakorna utan. 

Eftersom kakorna torkas håller de att sparas.

Energikakor med äpple och kanel. Foto: Eva Sagerfors

Äpple och kanel

En kaka som den här med mycket kolhydrater i passar bra att äta före en träning få att snabbt ge energi till musklerna. Att den sedan smakar som en hel äppelkaka gör det inte sämre.

Det här behövs

5 dl äpple i småbitar

1 dl mandel

4 dl havregryn

½ dl rårörsocker

½ tsk kanel

Gör så här

Mixa äpplena med en stavmixer. Värm moset tills det börjar bubbla, rör om under då och då.

Hacka mandeln med stavmixer, gärna i en hög burk för att minska sprättandet. En handduk över hjälper också. Det kan gärna finnas lite grova bitar kvar. Rosta i ugn på 175 grader i 5 minuter.

Blanda havregryn, mandel, råsocker och kanel i en bunke. Häll på det varma äpplemoset och blanda.

Låt smeten stå och svälla i en timme.

Bred ut ett ungefär 2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper och skär ut lagom stora bitar.

Ställ in i ugnen och låt dem torka i 60 grader med luckan på glänt, över natten eller tills de är helt torra.

Berd ut smeten på pappret och forma den så att det blir lätt att skära till kakorna. Foto: Eva Sagerfors

Hallon och havre

Det här är en variant på receptet ovan, en god energi-kick.

Det här behövs

5 dl hallon, färska eller frysta tinade

1 dl mandel

4 dl havregryn

½ dl rårörsocker

Gör likadant som i recept ovan.

Banan, choklad och jordnötter blir gott ihop. Foto: Eva Sagerfors

Banan och choklad

Jordnötterna innehåller mycket protein som behövs för musklernas uppbyggnad efter träning. Banan och kakao är bra källor till magnesium och kalium som motverkar muskelkramper. Den här kakan är utmärkt efter att ha ansträngt musklerna.

Det här behövs

5 dl banan i mindre bitar

3 dl jordnötter, salta

2 dl havregryn

3 msk kakaopulver

½ dl rårörsocker

Gör så här

Mixa bananen till mos med en stavmixer. Värm moset till den börjar bubbla. Den bränner lätt så rör hela tiden.

Hacka jordnötterna med stavmixern. Det kan gärna finnas större bitar kvar. En hög burk eller en handduk över hindrar att det sprätter iväg.

Blanda havregryn, jordnötter, kakao, rårörsocker i en bunke och häll på den varma banansmeten. Rör om och låt det svälla i en timme.

Bred ut på ett bakplåtspapper, ungefär 2 cm tjockt. Skär ut bitar i lagom storlek.

Torka i ugnen i 60 grader, över natten eller tills de är helt torra.

Alexandra De Paoli i blåbärsriset. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading




Lika gott som godis: äpple-kanelkakor och banan-chokladkakor. Foto: Eva Sagerfors
Lika gott som godis: äpple-kanelkakor och banan-chokladkakor. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör goda energikakor till träning och utflykt

Eva Sagerfors

En energikaka på väg hem från träningen hjälper kroppen att ladda om, men de köpta kakorna kan både vara dyra och innehålla onödiga tillsatser. Alexandra De Paolis energikakor är enkla att göra och innehåller bara naturliga råvaror. De passar även utmärkt på en utflykt, som mellanmål för barnen eller i reserv i handväskan.

Energy bar, energibar, power bar; i kakan finns energi för att ge energi i rätt form före eller efter träning. I butiken kan de kosta i storleksordningen 15-30 kronor. Ibland kan kakorna dock vara väl söta och kan innehålla en mängd tillsatsämnen.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar här om några varianter på enkla energikakor. Man kan förstås äta dem i många olika sammanhang, som på utflykten eller fikarasten. Barn som behöver extra energi i skolan kan ha med sig hemgjorda energikakor istället för att lockas att köpa det som är onyttigt i kiosken.

Välj gärna ekologiska råvaror för att slippa rester av bekämpningsmedel.

Recepten kommer från Alexandras artikel för Yle och innehåller tre olika smakvarianter: Hallon och havre, Banan och choklad, och Äpple och kanel. Säsongen och skörden kan ge inspiration till olika varianter. Finns det mycket äpplen? Gör en sats med äpple och kanel. Jordgubbar eller plommon blir också gott. Vill du undvika extra socker? Prova att göra kakorna utan. 

Eftersom kakorna torkas håller de att sparas.

Energikakor med äpple och kanel. Foto: Eva Sagerfors

Äpple och kanel

En kaka som den här med mycket kolhydrater i passar bra att äta före en träning få att snabbt ge energi till musklerna. Att den sedan smakar som en hel äppelkaka gör det inte sämre.

Det här behövs

5 dl äpple i småbitar

1 dl mandel

4 dl havregryn

½ dl rårörsocker

½ tsk kanel

Gör så här

Mixa äpplena med en stavmixer. Värm moset tills det börjar bubbla, rör om under då och då.

Hacka mandeln med stavmixer, gärna i en hög burk för att minska sprättandet. En handduk över hjälper också. Det kan gärna finnas lite grova bitar kvar. Rosta i ugn på 175 grader i 5 minuter.

Blanda havregryn, mandel, råsocker och kanel i en bunke. Häll på det varma äpplemoset och blanda.

Låt smeten stå och svälla i en timme.

Bred ut ett ungefär 2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper och skär ut lagom stora bitar.

Ställ in i ugnen och låt dem torka i 60 grader med luckan på glänt, över natten eller tills de är helt torra.

Berd ut smeten på pappret och forma den så att det blir lätt att skära till kakorna. Foto: Eva Sagerfors

Hallon och havre

Det här är en variant på receptet ovan, en god energi-kick.

Det här behövs

5 dl hallon, färska eller frysta tinade

1 dl mandel

4 dl havregryn

½ dl rårörsocker

Gör likadant som i recept ovan.

Banan, choklad och jordnötter blir gott ihop. Foto: Eva Sagerfors

Banan och choklad

Jordnötterna innehåller mycket protein som behövs för musklernas uppbyggnad efter träning. Banan och kakao är bra källor till magnesium och kalium som motverkar muskelkramper. Den här kakan är utmärkt efter att ha ansträngt musklerna.

Det här behövs

5 dl banan i mindre bitar

3 dl jordnötter, salta

2 dl havregryn

3 msk kakaopulver

½ dl rårörsocker

Gör så här

Mixa bananen till mos med en stavmixer. Värm moset till den börjar bubbla. Den bränner lätt så rör hela tiden.

Hacka jordnötterna med stavmixern. Det kan gärna finnas större bitar kvar. En hög burk eller en handduk över hindrar att det sprätter iväg.

Blanda havregryn, jordnötter, kakao, rårörsocker i en bunke och häll på den varma banansmeten. Rör om och låt det svälla i en timme.

Bred ut på ett bakplåtspapper, ungefär 2 cm tjockt. Skär ut bitar i lagom storlek.

Torka i ugnen i 60 grader, över natten eller tills de är helt torra.

Alexandra De Paoli i blåbärsriset. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024