Får man vara kristen i dag?

Lilla I om Livet

I dag är julen inte enbart en kristen högtid. Även om man själv inte är troende, är det viktigt att respektera personer som är det. Foto: Shutterstock


Snart är det första advent. För oss som är troende är julen förstås en mycket speciell högtid. Men när man berättar att man är kristen möts man tyvärr alltför ofta av besvärade miner och kritiska röster.

Idag verkar många människor anse att det är helt okej att framföra sina egna åsikter, oavsett hur mycket de sårar andra. Det verkar som om de lever efter devisen att inget och ingen ska få hindra dem från att säga vad de tycker. Givetvis har alla rätt till en egen åsikt. Men att samtidigt nedvärdera människor som inte tycker likadant, är helt enkelt varken artigt eller att vara en god medmänniska.

Ibland drar jag mig för att berätta att jag är kristen, av rädsla för hur mottagarna ska reagera. Det har hänt att de som fått veta har blivit ganska otrevliga, närmast föraktfulla. Kanske har detta inte varit ett direkt förakt mot mig som person, utan mot religionen. Men saken är den, att när man tror på något, så upplevs kritik mot det man tror på också som en kritik mot det egna jaget. Man är ju själv så tätt sammanflätad med den tro, den livsåskådning, den värdegrund, som man lever sitt liv efter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!